Lappföldi varázslat záporban

Fotó: Györkös

A szakadó eső ellenére, – ami nem túl méltó az igazi és egyetlen Mikulás fogadására – csillogó szemekkel, izgatottan várták a gyermekek december 5-én Joulupukkit, aki aznap látogatott el városunkba. A nagyszakállú járt az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ Mikulás rendezvényén a kaszinóban, hogy meghittséget csempésszen a szívekbe, majd vonattal az Agórára utazott, ahol több órán át fogadta a családokat.

Karácsony közeledtével mindenkinek egyre nagyobb szüksége van az éves mókuskerék után néhány jó szóra, kedvességre és meghittségre, hogy a hétköznapok monotonitása ne hagyjon nyomot benne, hanem önfeledten tudjon örülni a családjának és mindennek, amit az év során elért. A Mikulás személye és az őt körülölelő csoda mindezt megalapozza, hiszen teret enged az emberek szívében, hogy szeretetet és jóságot érezzenek, illetve adjanak másoknak is belőle, megtapasztalhassák az önzetlenség élményét.

Sok-sok éve tér vissza Joulupukki Magyarországra, hogy elhozza a tél üdvözletét Lappföldről. Mivel Rovaniemi, Joulupukki szülőföldje és Ajka testvérvárosa, ezért településünket sosem hagyná ki a meglátogatni kívánt helyek hosszú listájáról.

– Ajka a második legkedvesebb városom a szülőföldemen kívül. Viszont azt érzem, hogy valami elromlott, hiszen a hátam mögött még havas volt a táj, itt viszont az eső esik. Bizonyára azokat a manókat osztottam be a hóvarázslathoz, akik nem járták még ki a manóiskolát – köszöntötte a gyermekeket a Kaszinóban, kedves mosollyal az arcán az igazi Mikulás, ahol már javában tartott az ünnepség, mire a nagyszakállú megérkezett.

A családok közös énekléssel és játszóházzal ütötték el az időt, míg Joulupukkira vártak. A hangulatot a Szivárvány Együttes dalai tették még lélekmelengetőbbé. A teremben felsorakoztak a Mikulás segédjei is (a családsegítő munkatársai), akik 150 egyencsomaggal lepték meg a gyerekeket az egyik cég felajánlásának köszönhetően.

A nagyszakállúnak mindenkihez volt néhány jó szava, sőt a gyermekek kérdéseire is válaszolt. Igaz titokzatosan, hiszen azt senki sem tudhatta meg december 6-a reggeléig, hogy mit kap a legnagyobb csizmájába. A jóságos öreg szaloncukrot osztott, közben felhívta a figyelmét arra, hogy száz év alatt mindenki gyermek, így aki jó volt, biztosan részesül egy kis meglepetésben. Közben egyre gyűltek segédje kezében az ajándékba kapott rajzok. Csoportkép is készült, több apróság megölelgette a Mikulást.

A kaszinó előtt kisebb tömeg verődött össze. Családok vártak az esőben, hogy lássák a nagyszakállút és együtt utazhassanak vele vonattal az Agórára. Útközben Joulupukki elmesélte, hogy Ajkán mindig nagyon jók a gyerekek, ezért különösen szeret ide látogatni. A rénszarvasokat ugyan otthon hagyta, hogy kipihenjék magukat az ajándékok kiszállítása előtt, hiszen nagyon sok helyre kell ellátogatniuk.

Az Agórán, a hivatal lábánál dalcsokorral és zenés kísérettel várták az érkező Mikulásvonatot a családok, amelyhez Belényesi Barnabás nyújtotta az alapot gitárkísérettel. Joulupukki táncolva lépett a tömeg elé a gyermekdal ritmusára. Üdvözölte az esőben kitartókat, majd hosszasan beszélgetett, fényképezkedett a gyerekekkel és családjaikkal, akiknek nemcsak egy-egy szaloncukor volt a jutalma, hanem a csoda megtapasztalása is. Mindenki átfagyva, de örömmel a szívében indult haza.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás