Lárvák a húsban – nem az üzlet hibázott

Illusztráció

Ahogy arról korábban beszámoltunk, egy olvasónk jelezte, hogy egy ajkai élelmiszerboltban vásárolt húsban légy lárvák tetemeit találta. A hír nagy port kavart, több hozzászólás is érkezett, amely a fénykép és az állítás valódiságát kérdőjelezte meg. Nos, az eset valódi, sőt a Devecseri Járási Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya még a bejelentés napján ellenőrzést végzett a boltban, majd a következőkről tájékoztatta a fénykép készítőjét:

„A helyszínen megállapítottuk, hogy az ABC élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelően üzemel. Az Ön által bejelentett tételből már nem találtunk árut a forgalmazás helyén. A baromfi húsokat átvizsgálva elváltozásokat illetve kontaminációt nem tapasztaltunk. Az üzlet a rovarok irtását rendszeresen végzi, a legyek ellen a szükséges védekezést megteszi. A hús kontaminációja a lárvák méretéből adódóan pár nappal korábban történhetett. A peték 8-24 óra alatt kelnek ki és 1-2 nap alatt nőnek meg 1-2 cm nagyságúra, így nem kizárható, hogy a hús már a vágóhídon, vagy a szállítás közben kontaminálódott.”

A vizsgálat szerint az üzlet tehát nem hibázott, oda vélhetően már szennyezve érkezett a hús. Mivel az üzletben a fertőzött áruból nem találtak többet, így a vizsgálat nem folytatható, ebben a konkrét esetben tehát soha nem fog kiderülni, hogy a lárvák hogyan kerültek a húsba, annyi a főállatorvos szerint azonban biztos, hogy már sütés előtt kerültek oda, és a sütés következtében pusztultak el.

Comments

comments

1 Trackback / Pingback

  1. Lárvával töltött csirkecomb ebédre - Ajkai Szó

Hozzászólás