Látszatmegoldásokkal bizonygatják, hogy működik a rendszer

Rig Lajos (Archív fotó: Györkös)

Heti két jó hírt kell a kórházigazgatóknak prezentálniuk a médiában, azt mutatva, hogy az egészségügyben minden rendben van, nincs ok a panaszra. Mi ez, ha nem egy pr lufi? Az embereket nem lehet megtéveszteni ilyen látszatmegoldásokkal, hiszen a saját bőrükön tapasztalják az ellenkezőjét – mutatott rá egy mindenkit érintő jelenségre Rig Lajos országgyűlési képviselő a februári fogadóóráján. A politikus e havi összefoglalójában az egészségügyi dolgozók béremeléséről, a háttérben folyó betelepítésekről és az önkormányzati törvény változtatásáról is beszélt.

Hangsúlyozta, hogy az egészségügy romokban van, ezért próbálja a kormány látszatmegoldásokkal azt bizonygatni, hogy jól működik a rendszer, hiszen a heti két jó hír talán háttérbe szorítja azt a milliónyi negatívumot, ami napi szinten megjelenik az intézményekben. Ehhez kapcsolódik az egészségügyi dolgozók előrehozott béremelése is, amit ugyan novemberre tervezett a kormány, de hát mégiscsak jobb most, mint április után.

– Egy újabb kampányfogás az egészségügyi dolgozók béremelése, hiszen volt rá nyolc éve a kormánynak, hogy folyamatosan és fokozatosan zárkóztassa fel a szféra dolgozóit legalább a romániai szintre, de eddig nem sok történt, most viszont sietőssé vált mindez. Sajnos ezzel az emeléssel még mindig csak a felsőfokú szakképzéssel rendelkezők kapnak valamit, az alacsonyabb kategóriába eső szakdolgozóknál alig lesz érezhető a változás – jelezte az országgyűlési képviselő, aki szerint ez kevés.

A fogadóóra második felében a betelepítések és az önkormányzati törvénymódosítás kérdését beszélte át Rig Lajos az érdeklődőkkel.

– Az Orbán kormány három éves háborút folytat a brüsszeli kvóta és a betelepítések ellen, közben szépen fokozatosan 2300 oltalmazottat fogadtak be, akiknek a legújabb információk szerint már állampolgárságot is adnak, állítólag részt vesznek különböző integrációs programokban, de az önkormányzatokhoz kiküldött levelekre kapott válaszok alapján eddig csak 500 migránst lehetett beazonosítani, akik részt vesznek ilyeneken. Hogy a többiek mit csinálnak, azt nem lehet tudni. Ez egyértelműen mutatja, hogy ez is egy félelemkeltésre alapozott kampányhadjárat, hiszen majdnem kétszer annyi embert telepített be a kormány, mint amennyi az ellenőrzött brüsszeli kvóta lett volna – fejtette ki a politikus, aki szerint ez ugyanúgy hazárdjáték, mint az önkormányzati törvény esetleges megváltoztatása.

– Másfél éve reppent fel a hír, hogy 2018-ban, ha a jelenlegi kormány esetleg ismét kétharmaddal megnyeri a választást, akkor megváltoztatják a kétharmados törvényt, mégpedig úgy, hogy a 2500 fő alatti (de volt szó 5000 fő alattiról is) településeken megszüntetik a választásokat, így nem lesz képviselőtestület és polgármester, hanem prefektusokat jelölnek ki, akik a járás fele képviselik a települést. Őket a kormányhivatal jelölné ki a posztra, ami megint azt jelentené, hogy pártemberek kerülnének a megfelelő székekbe, még súlytalanabbá téve a kistelepüléseket országosan. Ez a feladatok gyors ellátását is meggátolná, hiszen több lenne az átfutása például annak is, hogy meg lehessen oldani egy csatornadugulást, vagy kátyú befoltozást – tájékoztatta a megjelenteket az országgyűlési képviselő.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás