Lecsó a kamrában közösségi befőzésből

Illusztráció (Fotó: Györkös)

Negyvennégy üveg finomság kerülhet a polcra azoknál a családoknál, amelyek részt vettek a szociális városrehabilitációs program főzőtanfolyamán augusztus 25-én.

Az alapanyagok nagy részét, a paradicsomot és a hagymát is a bódéi Bolgárkertben termesztették a résztvevők. A közösségi kert „szabályzata” szerint minden kertész a megtermett zöldségek tíz százalékát ajánlja fel közösségi célokra. A nyári időszakban minden hétfő reggel tökféléket, céklát és káposztát szállítottak az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központba, hogy ezzel is megkönnyítsék a nehéz helyzetben lévő családok mindennapjait.

A lecsó eltevésre is a családsegítők segítségével vonták be az akcióterületen lakó családokat a városrehabilitációs program munkatársai. A főzőtanfolyamok egyik kiemelt célja, hogy a hátrányos helyzetben lévő családok tanulják meg a vegyszermentes tartósítás fortélyait, az alapanyagokat pedig minél szélesebb körben használják fel, hogy legyen tartalékuk télre és a boltban se kelljen annyit költeni.

A résztvevők is sok újdonsággal szolgáltak a program vezetőinek, ugyanis az ország másik végéből ideköltözve egészen újszerű receptekkel lepték meg a főző-közösség tagjait. A káposztás lecsó, vagy köményes, majorannás lecsó sokak tetszését elnyerte. A főzés és eltevés azontúl, hogy rendkívül hasznos tevékenységnek bizonyult, egyfajta közösségi élményt is jelentett. Több családanya jelezte, hogy más rendezvényeken is szívesen részt venne önkéntesként, de a főzőprogramok folytatását is nagyon várják.

A programot a Molnár Gábor Műhely Alapítvány közösségi konyhájában valósította meg Ajka Városi Önkormányzata és a Kristály-völgy Egyesület, mint projektgazda.

This slideshow requires JavaScript.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply