Legyen szabad a Grund (videóinkkal)

Mindenki ismeri „A Pál utcai fiúk” történetét, melyet Nemecsek Ernő tett számunkra felejthetetlenné. Sokan bevallják, hogy megkönnyezték a bátor és önfeláldozó fiú halálát, akinek annyira fontos volt a becsület, hogy az életét adta érte.

A musicalt, a Pannon Várszínház előadásában láthatta több mint négyszáz felső tagozatos diák. Hatalmas élménnyel lehettek gazdagabbak, melyet ez esetben csak a színház adhatott számukra.

 

Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián álmodta színpadra a zenés játékot, Molnár Ferenc regénye nyomán. A Vándorfi László rendezte és Krámer György koreografálta darabot a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében láthatták az érdeklődők.

Az író 1906-ban írta, és rá egy évre, 1907-ben jelent meg a regénye. Gyermekkorának idején játszódik, nagyrészt ma is megtalálható helyszíneken.

1889-ben játszódik a történet Budapesten. Megismerhetjük a Gittegylet tagjait, a Pál utcai fiúkat, és azok vezérét, Boka Jánost. Megtudjuk, hogy a Vörösingesek ellopták grundról a zászlójukat, amit vissza akarnak szerezni. Eközben szegény Nemecsek Ernő a füvészkertben beleesik a jéghideg vízbe, Geréb áruló lesz, mégis Nemecsek nevét írják le csupa kisbetűvel. A Vörösingesek „Einstand”-ot hirdetnek, de a Pál utcai felveszik velük a harcot.

Az író világhírű műve ezúttal ifjú emberekről szól, és számtalan, nagyon mély mondanivalója van a darabnak. Bemutatja konfliktusaikat, összetartozásukat, értékrendjüket. A szereplők példát állítanak számunkra becsületből és állhatatosságból. Megtanulhatjuk tőlük, hogyan bánjunk egymással, és ellenfeleinkkel. A színészek kiválóan játszottak, hiszen megértette a közönség, mit jelent a tisztelet, a becsület, az alázat. Megmutatták azt is, miben kell elöl járnia egy vezetőnek. A férfias határozottság, az igazságosság, a részrehajlás nélküliség, a felelősség felvállalása, a bátorság, mind ritka és tiszteletreméltó tulajdonságok. Tanulsága, hogy mindig tartsuk be ígéreteinket. A gyáváknak, az árulóknak, a becstelen embereknek megbocsájtunk. De nem hiszünk nekik többé. A szabadság, a haza szeretete, az összefogás a közös célért, a kitartás a végsőkig, a „soha nem adom fel” elve – mind lényeges mondanivalói a színdarabnak.

A színészekkel együtt a közönség is énekelte, tapsolta a „Mi vagyunk a Grund” című dal refrénjét a nagy sikerű előadás befejezéseként. A darab egyik fontos üzenet, hogy harcoljunk azért, amiben hiszünk, hiszen „miért élnénk, ha nem egy álomért”.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás