Legyenek élő hősei a népnek, akik előreviszik a nemzetet, mártírhalál nélkül

Fotó: Györkös

Tegnap hősök kellettek, ma mártírok – hangzottak el Dessewffy Arisztid utolsó szavai, felidézvén az 1849. október 6-ai eseményeket. Az aradi vértanúk emléke tovább él, 2001 óta Nemzeti Gyásznapként is a magyarok szívében. Ajkán a Templomdombon, Tósokberénden pedig az iskolánál szerveztek megemlékezést.

 A központi ünnepségen, a templomdombi kopjafánál a Városi Bányász Fúvószenekar nyitánya után Tölgyesi Attila, az Ajkai Szakképző Iskola Bercsényi intézményegységének vezetője mondott beszédet. Kiemelte, hogy október 6-án a nemzet és a szabadság vértanúinak gyásznapjára emlékezünk, majd felidézte a világosi fegyverletétel eseményeit, rámutatva, hogy azokat a tiszteket ítélték halálra, akik a szerepet játszottak az 1848-as dicső szabadságharcban. Hangsúlyozta, hogy a tizenhárom aradi vértanún túl még három férfi esett áldozatul Haynaunak, akiknek szintén jár a főhajtás tetteikért, hiszen Ormai Norbert, Kazinczy Lajos és Lenkey János is a hazáért halt meg.

Tölgyesi Attila Kossuth Lajos szavait is idézte, miszerint „Arad a magyar Golgota. A Golgota más néven Koponyahely Jeruzsálem mellett egy magaslat, ahol a köztörvényes bűnözőket végezték ki, de itt feszítették keresztre Jézust is. Azóta szent hellyé vált. Jelentése átalakult. Magában hordozza a kínoktól való megszabadulás lehetőségét, a feltámadás hitét, az igazságtalanul elítéltek megdicsőülését. Éppen emiatt a nemzeti gyásznapot azzal a reménnyel éljük meg, hogy a múltat nem siratjuk, hanem okulunk belőle”.

Az intézményegység vezető ünnepi beszéde után az iskola tanulói mutatták be műsorukat, amelyet Becsei Éva rendezett. A diákok felidézték a tisztek életének utolsó néhány napját és a korabeli eseményeket, kezükben a vértanúk fényképével és mécsessel, amit dobszót követően, a kivégzést jelképezve fújtak el. A megemlékezésen közreműködtek az Ajka-Padragkút Táncegyüttes tagjai, valamint Iván Anna és Szűcs Tamás is.

Az ünnepség befejezéseként az önkormányzat nevében dr. Horváth József alpolgármester és Pákai Péter önkormányzati képviselő megkoszorúzta az aradi vértanúk emlékére állított kopjafát Ajka Város Önkormányzata nevében. A politikai pártok és a civilek is elhelyezték koszorúikat, mécseseiket az emlékműnél.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás