Léleknap az elfogadásért

Fotó: Györkös

Léleknap elnevezésű rendezvényen mutatták be műsorukat a Molnár Gábor Műhely Alapítvány fiataljai december 20-án a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő központban.

– Sokáig a pszichológia azokra a tényezőkre és körülményekre figyelt, amelyek betegséget és boldogtalanságot okoznak, de már fókuszban van az is, hogyan képes valaki a kedvezőtlen körülmények ellenére boldog, teljes életet élni – fogalmazott Lovas Irén, a Molnár Gábor Műhely Alapítvány vezetője.

Az est folyamán a fellépő fiatalok bebizonyították, hogy fogyatékkal élve is kiteljesedhetnek a munkában, a művészetekben, kivívhatják a társadalom elismerését, lehetnek barátaik az épek között is. A zenetanulás ép érzékszervekkel sem könnyű, egy vaktól vagy értelmi sérülttől hatalmas erőfeszítést kíván. Ennek ellenére van, akiben akkora az akarat, hogy minden akadályt képes legyőzni ezért.

Sok munka, kitartás, biztatás, gyakorlás van a bemutatott darabokban. Néha egy-egy mondatot, mozdulatsort hetekig kell gyakorolni. De megéri. A hibátlanul előadott darab, a teli nézőtér, a szűnni nem akaró taps hatalmas lelki erőt és önbizalmat ad. Azt elraktározva könnyebben küzdenek meg a hétköznapok nehézségeivel.

Cseresznyevirágzás..

– A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület által szervezett országos és nemzetközi fesztiválon évről évre azt bizonyítjuk, hogy mennyit fejlődtünk, tudatosabb lett a zene választása, az Esélyegyenlőségi napon  hatni akarunk, mert azt szeretnénk, hogy a sérülteket fogadják el, érezze meg az utca embere, a többségi társadalom minden ép tagja, hogy a sérülteknek  milyen nehéz. A munkában szinte hónapról hónapra azt kell bebizonyítanunk, hogy tudnak teljesíteni a fogyatékossággal élők, meglesz a 90 láda kismegszakító, a 2000 terítő, az 1500 bilincs, és a 27 szőnyeg. Ma viszont  nem akarunk bizonyítani semmit, csak adni szeretnénk. A ma este csak arról szól, hogy a segítők energiája, összekapcsolódva a fogyatékossággal élők érzelmi kifejező erejével, a színpadra teremti azt az összhangot, amely a lélekig ér – folytatta az intézmény vezetője megnyitójában.

Az alapítvány munkáját önkéntesek is segítik. Lovas Irén a léleknapon mondott köszönetet nekik és adta át a szövőműhely dolgozói által készített ajándékot. A Szent-Györgyi Albert középiskola évek óta támogatja az intézményt, az esélyegyenlőségi rendezvényeken nyújtott segítségért Miszori Ildikó kapott ajándékot. Az Egészségügyi Nyugdíjas Klubnak a programjainkon való aktív részvételt, a Lila Akác Nyugdíjas Klub tagjainak a bálra sütött süteményekért mondtak köszönetet. A rendezvényekre Bábics Valéria, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ igazgatója biztosítja a helyszínt, a technikát.

Sashalmi Melinda, a Bánki Donát középiskola diákjai és tanárai segítő tevékenységét szervezte. A Máltai Szeretetszolgálat évről évre készül programokkal és az ugráló várral, amiért Horváth-Preininger Edina vette át az ajándékot. Az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ tevékenységéért  Kupi Andrea igazgató vette át a jutalmat. Gyuris Mónika, az Ajkai Rendőrkapitányság munkatársa előadásokkal, gokartozással teszi szebbé a fiatalok életét.

A Kristály-völgy Egyesület és Varga Andrea az esélynapok, illetve a hétköznapok állandó segítőjeként végez kiemelkedő munkát, valamint köszönettel tartoznak a Vöröskeresztnek, Ajka Város Önkormányzata fejlesztési és stratégiai referensének, Tóth Gergelynek és munkatársának Baracska Viviennek. Dorner László önkormányzati képviselő  minden rendezvényébe évek óta bevonja az alapítvány sérültjeit, teszi ezt szeretetből.

A csaknem két órás műsorban a színjátszók a Cseresznyevirág című darabot adták elő, amelyben minden szereplő többször szólalt meg, hosszú szöveget mondott. A másik, – Oscar Wilde: A boldog herceg című darabja – a mozgásra, a gesztusokkal kifejezett érzésekre épült. A felkészítők a szereposztásnál figyelembe vették a képességeket, hiszen van, aki szóban, mások mozgásban tudnak jobban kifejezni. Mindenki abban teljesedhetett ki, ami az erőssége. A csoport versmondója, Csényi Tímea a Sérült ember boldogsága című versben sorstársai gondolatait fogalmazta meg. Elmondta, hogy nekik szeretetre, megértésre, türelemre van szükségük és arra, hogy érezzék, feltételek nélkül elfogadják őket. Értékeiket nézik, és nem a hiányosságaikat.

A Kavalkád tánccsoport elfogadásról szóló darabjában Zemán János énekelt. Vörös Jánosné, a zeneiskola zongoratanára, Kemenczky László és Zemán János oktatója elmondta, hogy a fiatalok az első fogyatékkal élő tanítványai és boldog, hogy hozzá kerültek. A növendékkel, aki nem lát vagy nem tud kottát olvasni, nehezebb eredményt elérni, minden sikerért meg kell küzdeni, de ha sikerül, az semmi máshoz nem fogható öröm. A tanárnő sok szeretetet kap tanítványaitól.

A Hársfa dalkör tagjai, Györgyné Kollár Gabriella, György Zoltán és Papp Ferenc meghívott vendégelőadóként öt karácsonyi dalt adtak elő, majd a Hangadók zenekar tagjai léptek színpadra.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás