Lépcsőházi vigasságok

Fotó: Györkös

Áll a bál némely ajkai társasházban, de ezen nem szabad csodálkozni. A társasházakról szóló törvény ugyan igyekszik megfelelő hátteret adni a házak működéséhez, azonban ez sokszor csak szépségtapasz. Legutóbb az ajkai Sávház Társasházban tört ki a vihar a kisebbség és a többség között. Az előre borítékolható, hogy a jelenleg bírósági szakaszban levő ügyben nem fognak nyertest hirdetni.

Sajnos neveket nem említhetünk, mert ettől eltiltottak bennünket és szinte mindegy is, hogy hívják egyik, vagy másik felet, ugyanis általános a jelenség. Adott egy közösség, nevezzük többségnek, amelyik valamit el akar érni és adott az ellenzék – jellemzően 1-3 fő – amelyik ezt igyekszik megakadályozni. A Sávházban sincsen ez másképp. Idén márciusban “nagy nehezen” sikerült társasházzá alakulniuk, megválasztották számvizsgáló és intéző bizottságukat, elfogadták “belső törvényüket” a szervezeti és működési szabályzatot. Előfordulhattak ugyan kisebb eljárási hibák – ezek súlyáról majd a bíróság mondja ki a verdiktet – de a határozatokat elfogadták. Lett “arca”, azaz törvényes képviselője a társasháznak, aki elindíthatta a lakástakarék szerződést, tárgyalhat az önkormányzat képviselőivel esetleges felújítási támogatásról, megrendelheti a szükséges javításokat és karbantartásokat, kezelheti a tulajdonosok panaszait és pénzét.

A házban élők öröme azonban nem lehetett sokáig felhőtlen, mert egyik tulajdonostársuk, aki éberebbnek mutatkozott a többieknél, a bíróságon és a rendőrségen szinte azonnal kezdeményezte az alakuló közgyűlés határozatainak megsemmisítését, a törvényes rend helyreállításának szent zászlaja alatt. Már le is folytatták az első tárgyalást, amiről a lakók tájékoztatót hallgathattak meg a múlt héten, törvényes képviselőjük előadásában. A tájékoztatón (ami nem közgyűlés volt!) méltánytalanul kevesen jelentek meg és felvetődtek nem oda való reklamációk is (a lift, az ablakok, a burkolatok tárgyában). Ez is mutatja, hogy számos megoldandó feladat adódik a házban, amelyek kezelésének előfeltétele lenne a kiegyensúlyozott működés. Erre azonban egyelőre semmi remény nincsen. Az intéző bizottság elnöke elkeseredésében egyenesen kijelentette, hogy aki támadja az alakuló közgyűlés határozatait, az a jövőre tervezett – és az önkormányzat által minden bizonnyal támogatandó – felújítás ellen van.

Most a ház lakói tehetetlenül várják a bírósági döntést, ami kihat majd jövőjükre és életminőségükre. Áll a bál a házban, de hozzá nem szól az örömzene.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás