Lexikonnal gyarapodott Ajka kincsestára

Somfai Balázs lektor beszélgetett a szerzővel a könyv megjelenésével kapcsolatban (Fotó: Györkös)

Egy város életében vannak meghatározó momentumok, amelyek évek távlatából is emlékezetesek maradnak. Nos, 2018. február 22. délutánja bizonyára egy ilyen történés. Ekkor mutatták be a Tilhof Endre által írt és szerkesztett Ajka város – Ajka, Ajkarendek, Bakonygyepes, Bódé, Csékút, Padrag, Tósokberénd községek és Ajkacsingervölgy – általános lexikonát.

A nagy érdeklődés mellett tartott eseményen, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállítótermében a város kulturális életének nagyjai mellett a szerző számos tisztelője, barátja, falubelije is megjelent.  A bemutatón Bábics Valéria, az intézmény igazgatója mondott köszöntőt, majd dr. Horváth József alpolgármester méltatta Tilhof Endre tevékenységét. Kiemelte az eddig kapott elismeréseit, amelyeket a most megjelent hatalmas munkája is igazol.

A városvezetés részéről dr. Horváth József méltatta Tilhof Endre eddigi munkásságát

A bemutató alkalmával Somfai Balázs, a könyv lektora beszélgetett a szerzővel, így több háttér-információval lett gazdagabb a hallgatóság. Megismerhették a lexikon megírásának az előzményeit, a folyamatát, a közben adódott nehézségeket. Már előre elnézést kért Endre bácsi azokért a hibákért, amelyeket nyilván, találni fog majd az olvasó. Egyben kérte is, hogy jelezzék, mert mindig nyílik alkalom a javításra, módosításra, sőt egy lexikon soha nem egy lezárt mű.

Elmondhatjuk, eddig csupán hat városnak volt Magyarországon átfogó ismerettára. Ha belegondolunk, hogy Ajka Magyarország 63. városa és nem is oly rég már 346 várost számláltak hazánkban, akkor méltán lehetünk büszkék Tilhof Endre úttörőmunkájára. A kötet szűkebb értelemben nyolc év termése, ugyanakkor több évtized kutatásainak az eredménye is. A hivatkozásokban számos ajkai helytörténet-kutató munkájára utal a szerző.

A város kulturális életének nagyjai és tisztelői ott voltak az eseményen

A lexikon 594 oldalán hozzávetőlegesen négyezer szócikk olvasható, amelyhez 1millió 900 ezer betűt, 260 ezer szót használt fel a szerző. Tartalmazza az intézmények, sport és civil szervezetek, üzemek, utcák, emlékművek, emléktáblák, templomok, iskolák, pártok, események sokaságát és mindent, amit lehet és érdemes tudni egy településről. A kiadványban szereplő személyi szócikkek csak befejezett, lezárt életműveket ölel fel. A függelékben a városról minden eddig megjelent kéziratos irodalom megtalálható segédanyagként, amely nagy erénye a lexikonnak, hiszen ezekkel lesz teljes, egész, az Ajkáról és településrészeiről alkotott kép.

A szerző honismerettel foglalkozó barátai és falubelijei is ott voltak a lexikon bemutatóján

Az ismerettár kiadása családi összefogással indult el. Támogatóként csatlakozott a Tósokberéndért Egyesület, amelynek tiszteletbeli tagja a szerző, továbbá Ajka Város Önkormányzata és a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ is . A könyv tördelését Jákliné Tilhof Ágnes, a szerző lánya vállalta magára, míg felelős kiadója Jákli Péter, a szerző veje volt. A lexikon borítógrafikáját Csabai Tibor tanár, grafikusművész készítette. Az első kiadás 300 példányban készült el. Az érdeklődésre jellemző, hogy a könyvbemutatón több mint egyharmada el is fogyott ennek a rendkívül értékes kiadványnak.

A lexikon a továbbiakban megvásárolható a szerzőnél, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ információs részlegén és a Bródy Imre Gimnázium könyvtárában.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás