LMP Ajkán: Egészségügy, oktatás, határzár

Fotó: Futó

Ebben az országban nagyon sok ember hoppon maradt – fogalmazott március 12-ei, ajkai sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje.

Az LMP nem keveseknek ad sokat, hanem sokaknak eleget címmel tartott sajtótájékoztatót, majd utcafórumot Szél Bernadett miniszterelnök-jelölt és Takács Lajos, az LMP országgyűlési képviselőjelöltje a sétáló utcán.

Szél Bernadett többek között fontosnak tartotta elmondani, hogy sok csúfság ért itt sok embert, de az egyik legnagyobb csúfság a devizahiteleseket érte. Ennek kapcsán szóba került Matolcsi György és a 400 millió forintos villája. Szél szerint Matolcsi a devizahitelesek vérén és verejtékén jelentős haszonra tett szert, amin utána szőnyegeket vett, meg luxustárgyakat, szeretőjének extra fizetést adott. Az LMP társelnöke szerint ennek a pénznek a devizahiteleseknél lenne a helye, éppen ezért a párt 270 milliárd forintot fordítana a károsultakra.

Szél Bernadett kiemelte, hogy hazafias kötelességünk április 8-án elmenni szavazni, ami most már nem csak jog, hanem kötelesség is. Beszélt a közszolgák helyzetéről is. Álláspontja szerint a dolgozói szegénység egyharmados a közszférában. Pártjuk 300 milliárd forintot fordítana az ágazat bérrendezésére, hiszen az önkormányzati dolgozók a lakosságért, a közért dolgoznak.

Rámutatott, hogy az egészségügy is katasztrofális helyzetben van, mert mindenhol megy ugyan a gyűlöletkampány, de az utcán mindenkitől azt hallják, hogy rendet kell tenni az egészségügyben, az oktatásban és kezelni a bérválságot. Ám első helyen mindenki az egészségügyet említi, ezért különös hangsúlyt fektetnének a szféra rendbetételére, kezdve azzal, hogy a benne dolgozók bérét a duplájára emelik.

Takács Lajos, az LMP választókerületi jelöltje a fiatalok helyzetéről és az elvándorlás megállításáról, valamint a nyugdíjakról beszélt. Személy szerint azért vállalta a jelöltséget, hogy ezeknek a fiataloknak reményt adjon. Beszélt a bérválságról, ezen belül a többkulcsos adó bevezetéséről is. Elmondta, hogy az LMP egy olyan programot dolgozott ki, ahol a minimálbért keresők 26.000 forinttal, az átlagbért keresők pedig 36.000 forinttal vinnének többet haza.

Szél Bernadett a sajtótájékoztató után még azt is elmondta, hogy megtartanák a családi adókedvezmény intézményét is, de ezen növelnének. Az első diploma ingyenes lenne és minden 5. forint a költségvetésből az oktatásra menne.  Valamint bevezetenék a szociális bérlakás programot. Ezzel kapcsolatban újságírói kérdésre megerősítette, hogy nem migránsokat telepítenének az üres lakásokba, hanem rászoruló magyar családokat.

Válaszolt arra a felvetésre is, hogy a kormány őt is kerítésbontónak állítja be. Mosolyogva mondta, hogy a kerítés marad, majd hozzátette, hogy nem tudja mit szól ahhoz Orbán Viktor, hogy ő még az élő erőt is visszaállítaná a kerítés mellé a határok védelmében, visszaállítaná azt a határőrséget, amit a FIDESZ szüntetett meg.

Ebben úgy néz ki, hogy egyezik álláspontjuk a JOBBIK-kal és az MSZP-vel is.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás