Magyar Imre Kórház: Az első a beteg érdeke

Fotó: (Györkös)

Kevés elesettebb és kiszolgáltatottabb lény van a beteg embernél, aki testi vagy lelki bajaival kénytelen orvoshoz fordulni. Ezt az egyik legfőbb emberiességi tényt mindig szem előtt tartják az ajkai Magyar Imre Kórházban, ahol most emlékeztek meg névadójukról, a gazdag életutat bejárt orvos professzorról. A kórház főigazgatója a kórház legszebb és legméltóságteljesebb ünnepének nevezte az emléknapot, amit alapos előkészítő munka előzött meg. Az eseményen emlékplaketteket is átadtak a jók között a legkiválóbbaknak.

Dr. Nagy Zoltán főigazgató ünnepi beszédében kiemelte, hogy fontosnak tartja Magyar Imre professzor emlékének ápolását és a kórház dolgozóinak büszkének kell lenniük arra, hogy az ő nevével fémjelzett intézményben dolgozhatnak. A főigazgató leszögezte, hogy a kórház mindenben megfelel a XXI. század követelményeinek, külsőleg és belsőleg is megújulva várja az új kihívásokat. Híre a szakmában is jó, hiszen az elmúlt három hónapban nyolc új orvoskolléga jelentkezett teljes, vagy ügyeleti munkára. Lényeges javulást hozott a kórház munkájában a nyáron üzembe helyezett 16 szeletes CT, a labor új (méltó) helyre költöztetése és hogy kórházon belül a baleseti szakrendelés is jobb körülmények között működhet. Néhány napon belül új, onkológiai szakrendelés is indulhat az intézményben.

Műsort adott az ünnepségen a Padragi Bányász Férfikórus

Szólt a főigazgató az ünnepség helyszínéül szolgáló terem előterében kiállított műszerekről is, amelyek szintén az új beszerzések közé tartoznak, mondhatni az “első fecskék”. Az ünnepségen résztvevők megcsodálhatták azt a C (alakú) röntgenkészüléket, ami műtét közben is használható és az – nem tévedés – 5D-s ultrahang készüléket is, ami a GPS-elvén rögzíti például egy magzat legfőbb koordinátáit és lehetőséget ad arra, hogy akár térbeli nyomtatást igénybe véve, kézbe vehessük a magzat “makettjét” az igazi megszületése előtt.

Az ünnepség keretében dr. Gősi Erika osztályvezető főorvos ismertette a professzor életútját. Megtudhattuk, hogy Magyar Imre 1910-ben zsidó családban született, ami áldás és átok is volt egyben. Rendkívül jó eszű és tehetséges gyereknek bizonyult, ami nem csak a tanulásban mutatkozott meg, hanem a későbbiekben zenei és írói vénája is visszaigazolta. 1928-tól tanult a Pázmány Péter Tudományegyetem orvosi karán, ahová tehetségének hála, a felvehető zsidók számát korlátozó “numerus clausus” ellenére is bekerülhetett, Akkoriban természetesnek tartották az úgynevezett “zsidóveréseket”, amik a nagypolitika által megtévesztett keresztény emberek által szervezett amolyan pogromfélék voltak. (Ma ennek megfelelője a polgármester verés, vagyis a történelem megismétli önmagát – a szerk.)

A díjazottak

Dr. Magyar Imre családja a háború alatt szinte teljes egészében odaveszett, egyedül édesanyját sikerült megmentenie egy szerb munkaszolgálatos század orvosaként, annak parancsnokával konspirálva. Édesapja megpróbáltatásainak utolsó három hónapjáról könyvet is írt “Oly’ korban éltem én e földön…” címmel, a szintén zsidó származású és a háborúban eltűnt Radnóti Miklóstól kölcsönözve a gondolatot.

A háború után sem a pénz, hanem a tudományos kutatás és a betegek megsegítésének örökös szándéka motiválta. Nagy példaképe volt Korányi Sándor, akitől a gyógyítás “kérlelhetetlen” elveit is átvette. Emellett közéleti munkára is szakított időt, egyaránt elnöke volt a belgyógyászati, a gasztro-enterológiai és a diabetesz egyesületnek. 1970-ben nyugdíjazták, ami nagyon megviselte, de tovább dolgozott, mert egész életpályája így kívánta. Halála előtt még befejezte azt a három kötetes tankönyvet, ami több mint húsz kiadást ért meg és amiből azóta mintegy húszezer orvos tanulhatott. 1984-ben, gyomorrákban hunyt el.

Az ajkai kórház 1990-ben vette fel dr. Magyar Imre nevét, akinek munkásságáról 2010-ben centenáriumi évkönyvet is kiadtak.

Az ünnepség része volt egy mini konferenciai is, amelyen a kórház orvosai adtak elő, illetve elemeztek aktuális orvosi témákat.

Zárásként Magyar Imre emlékplaketteket adtak át kiváló dolgozójuknak, dr. Bánki Annamária csecsemő-gyermekgyógyász főorvosnak. Főorvosi kinevezést vehetett át dr. Röst Zsaklin, a sürgősségi betegellátó osztály vezetője és dr. Varga Gábor stratégiai igazgató. Az eseményt a Padragi Bányász Férfikórus felemelő előadása keretezte.

Lékó Sándor

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás