Máig hímez, varr és gobleinezik szabadidejében

Isten éltesse Mari néni! (Fotó: Györkös)

Igazán szép korba lépett Anczman Mihályné, vagy ahogyan az Újélet utcai Idősek Otthonában a többség ismeri, Mari néni, akit november 8-án a városvezetés és a családja köszöntött a 90. születésnapja alkalmából.

Az otthon társalgójában összegyűltek a lakók és az intézmény dolgozói, hogy együtt ünnepeljék a jeles napot a vendégekkel és Mari nénivel.

Az idős asszonyt dr. Horváth József alpolgármester és Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője miniszteri oklevéllel és virágcsokorral köszöntötte. Az ünnepségen az alpolgármester felidézte a néni életútját, amelyből kiderült, hogy Cseh Mária néven 1927. november 8-án, Bakonygyepesen látta meg a napvilágot szülei legkisebb gyermekeként. Négyen voltak testvérek, de már csak ő él közülük. Családja földműveléssel foglalkozott. Kislányként a hat elemit Gyepesen végezte el. Férjét gyermekkora óta ismerte, ugyanis szomszédok voltak, de az esküvőre csak 1950-ben került sor. Anczman Mihály a Bauxit bányában dolgozott, megteremtve a lehetőségét annak, hogy Mária fiatalasszonyként otthon maradhasson háztartásbeliként.

Dr. Horváth József alpolgármester köszöntötte az ünnepeltet a város nevében

A háztáji teendők mellett az ifjú feleség kesztyűket kötött, de idővel úgy döntött munkába áll, az erőműben helyezkedett el, onnan is ment nyugdíjba. A házaspárnak az évek során három lánya született, ám első gyermekük pár hónaposan elhunyt, ami nagy veszteségként érte a családot.

Mari néni és férje TSZ tagok voltak. Szerettek kertészkedni, állattartással is foglalkoztak. Gyepesen éltek, az unokák a nyarakat mindig ott töltötték náluk, ám 2002-ben szomorú fordulat következett, ami végleg megváltoztatta az asszony életét. Társa elhunyt, ezért néhány évre rá az asszony úgy döntött, hogy beköltözik az ajkai Emelt Szintű Idősek Otthonába.

Mari néni máig szívesen kézimunkázik

Családja előtt is titkolta szándékát, mert nem akart a terhükre lenni. Később meggondolta magát és az otthonból a nagyobbik lányáékhoz költözött. 2011-ben újra kérte felvételét az Időskorúak Gondozóházába, majd 2012-től az ajkai Idősek Otthonának a lakója lett, ahol jól érzi magát és megtalálta a helyét. Lányaival nagyon jó a kapcsolata Mari néninek, Piroska Hévízen, Mária Ajkán él. A család rendszeresen látogatja az otthonban, ahol szabadidejét máig hímzéssel, varrással és gobleinezéssel tölti.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás