Máig süt, főz, az újságokból keres új recepteket a családnak

Katus néni és családja (Fotó: Györkös)

Piciny, de takaros lakásba léptünk, ahonnan áradt a szeretet. A szoba növényekkel volt tele, mégsem érezte az ember túlzsúfoltnak a helyiséget. A sarokban egy asztalon a családtól kapott ajándékkosarak, virágok és édességek foglaltak helyet, a falon pedig közös fotók díszelegtek mutatva a betérőnek, hogy itt bizony nagyon szeretnek valakit. Méghozzá a szép korba lépett Kovács Győzőné, Katus nénit, aki a 90. életévét töltötte be. A városvezetés ez alkalomból köszöntötte.

A nénihez dr. Horváth József alpolgármester és Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője érkezett kollégáink jelenlétében január 29-én, hogy virággal és miniszteri oklevéllel köszöntsék a jeles napon a család jelenlétében. Az alpolgármester felidézte a néni életének legfőbb állomásait, amelyet az idős asszony méltóságteljesen, a múlton el-el merengve fogadott.

Katus néni Stenger Katalin néven, 1928. január 29-én, Bakonyjákón látta meg a napvilágot a család legfiatalabb gyermekeként. Négyen voltak testvérek, a szülei földműveléssel foglalkoztak. A kislány születése után a család Noszlopra költözött, így ő már ott végezte el a hat elemit, a négy polgárit pedig Devecserben. Jó tanuló volt. Az iskola befejezése után, mivel a fiú testvérei a háborúban katonáskodtak, neki otthon kellett segíteni a gazdaságban. 1947-ben megismerte a férjét, aki szintén noszlopi volt, egy évre rá össze is házasodtak. Pestre költöztek a férje rokonaihoz munkavállalás miatt, ahol párját kalauzként foglalkoztatták. Ekkor született meg Katalin lányuk. 1952-ben hazajöttek a szülőkhöz.

Katus néni Noszlopon dolgozott az ÁFÉSZ boltjában, majd Bakonypölöskére került a boltba, onnan ment nyugdíjba. A férje 1987-ben halt meg. Ám Katus néni csak 1994-ben költözött be Ajkára a lányáékhoz, 2005 óta él az Újélet utcában. Saját magát ellátja, bár hallása megromlott az utóbbi években. Máig rendszeresen süt, főz. Az újságokban látott receptekből gyakran válogat, ki is vágja őket és beragasztja a füzetébe, ha finomnak bizonyultak. Szeret olvasni, televíziót nézni, sokszor sétál a közeli parkban, vasárnaponként pedig templomba megy, a nap második felét pedig a lányáéknál tölti.

Fiatalasszony korában nem volt szabadideje a család mellett, együtt laktak ugyanis a nagyszülők, szülők, gyerekek, unokák és állatokat is tartottak, kertészkedtek, a Somlón szőlőjük is volt, de kézimunkázni (hímezni, horgolni) azért szeretett. Egy unokája és két dédunokája van, akik rendszeresen látogatják.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás