Mandalával harmóniában – kiállítás a Városi Múzeumban

Mandala előtt muzsika (Fotó: Rücker)

A mandala egy ősi szimbólum, ami kört vagy középpontot, de önismeretet és öngyógyítást is jelent. Mindannyiunk életében vannak nehezebb napok, amikor úgy érezzük elfáradtunk. Ilyenkor érdemes magunkra szánni egy kis időt, hogy helyreálljon lelkünkben a béke – javasolta Pálosiné Nagy Katalin, a Harmónia Klub tagja, a Városi Múzeumban megrendezett Mandala kiállítás megnyitóján, ahol a klubtagok és hozzátartozóik munkáit tekinthették meg a látogatók.

A múzeum előtt gyűltek össze az érdeklődők

Angermayer Judit muzeológus köszöntötte a jelenlévőket. Csényiné Berkovics Ildikó Aranyosi Ervin költeményt szavalt. A programon a Jubilate Nőikar két dalt énekelt Hartinger Nándorné karnagy vezetésével.

A különleges kiállítás ötletgazdája és szervezője Tihanyiné Hernádi Judith, a Harmónia Klub vezetője és Szabó-Pál Erzsébet volt. A nyugdíjas majálison egy kisebb kiállításon mutatkoztak be először az alkotásokkal, majd következtek az ajándék varázstollak, velük együtt pedig az egyre izgalmasabb minták.

A mandala készítés örömteli kikapcsolódást nyújt

A résztvevők megtudhatták, hogy a mandala bár nem mindig kör alakú, de a világmindenség mása. A keleti és a nyugati kultúrákban, spirituális hagyományokban már régóta használják, a béke helyreállítását szolgálja.

A múzeum termében mindenki láthatta, milyen sokszínű és kortalan ez a világ. Épp úgy, mint a kreatív kiállítók, akik közül a legfiatalabb egy három éves kisgyerek, a legidősebb pedig nyolcvankét esztendős. A rendkívül gazdag mintakollekciót a szivárvány minden színében és árnyalatában fedezhette fel a szemfüles látogató. A papíralapú mandalákon kívül megcsodálhattak más anyagra készülteket is, hiszen az újrahasznosítás is helyet kapott a művek között: használaton kívüli CD lemezekre is kerültek szép motívumok, de kávékapszulákból készült nyakláncokat is díszítettek vele.

A kiállításon az újrahasznosítás is szerepet kapott

Minden érkező ajándék könyvjelzővel távozott, amit természetesen az ősi szimbólummal tettek egyedivé.

És hogy miért javasolt mindenkinek a kézműveskedés eme formája? A hozzáértők szerint egyszerűen nem lehet elrontani. Megnyugtat, regenerál, emeli az agy kapacitását, inspirál és feltölt energiával. Hát kell ennél több az egyre sötétebb és hidegebb napokon?

A tárlat október 21-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás