Már működik a fix CT a kórházban (videónkkal)

Fotó: Györkös

A Magyar Imre Kórház tulajdonába került egy fix CT, amely augusztus közepén kezdte el a működést. Mint korábban megírtuk, a régi diagnosztikai berendezés elavult, ezért a működési engedélyét visszavonták.

A csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a mobil CT megérkezéséig, csaknem két hétig a veszprémi kórházba szállították a betegeket vizsgálatra. Egyetlen vizsgálat sem maradt el a CT hiánya miatt. A jelenlegi, 16 szeletes berendezés egy vállalkozó tulajdonában volt és az idő sürgetése miatt, valamint azért, mert a bruttó összeg alatta maradt annak, amelyre az uniós szabályok kötelezően közbeszerzést írnak elő, így pályáztatás nélkül jutott a kórház tulajdonába.

Varga Gábor, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója hozzátette, hogy a minisztérium és a  központ szavazati joggal rendelkező tagjai elektronikus úton szavaztak a berendezésről és a szaktárca vis major keretéből biztosították a forrást a vásárlásra.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, hogy dr. Nagy Zoltán főigazgató kinevezését követő napon történt az engedély visszavonása, így azonnal intézkedni kellett.

A főigazgató az új CT berendezést mutatja

Dr. Horváth Edina szakorvos újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a napi rutinvizsgálatokat mindenütt ilyen gépekkel végzik, ugyanis rövid idő alatt, kis sugárterheléssel kaphat az orvos pontos információt a beteg állapotáról. A várakozási idő rövid, egy-két hét, a sürgősséggel kért vizsgálatokat azonnal elvégzik. Ha ennél is pontosabb adatokra van szükség, például bizonyos kardiológiai vagy neurológiai betegeknél, őket központi kórházakban vizsgálják.

Dr. Nagy Zoltán, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a berendezéssel korszerű ellátást kaphatnak a vonzáskörzetbe tartozó betegek.

Korszerű eszköz vizsgálja innentől a betegeket

Jelenleg két pályázat áll elbírálás alatt, az egyiket a humánerőforrás fejlesztésére, a másikat a betegbiztonság növelésére nyújtották be.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a fix CT telepítése nem zárja ki azt, hogy pályázat útján újat kapjon az intézmény. Ha ez megvalósulna, akkor a mostanit elvinnék olyan intézménybe, ahol ez minőségi javulást jelent.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás