Még álmában is a sakk jár a fejében

Kölcsönös ajándékozás (Fotó: Györkös)

Gaál Zsóka, Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes sakkozó még alig múlt tízéves, de már lényegében körbeutazta a világot a nemzetközi versenyeknek köszönhetően. Legutóbb Brazíliában és Kínában járt, hogy dicsőséget szerezzen Ajkának, Tapolcának, illetve Magyarországnak. Sikerei elismeréseként a városvezetés fogadta november 24-én.

Ajka nevében Schwartz Béla polgármester, Utassy István, a Művelődési, Oktatási és Sportbizottság elnöke, Pad Ferenc önkormányzati képviselő és Mihályfi Gábor, a Bányász SK Ajka szakosztályvezetője köszöntötte az ifjú sportolót a Városházán. Az ünnepélyes fogadáson, – ahol természetesen a kislány szülei is jelen voltak – szó esett a fizikai sportokról, a példaképpé válásról és a jövőbeli tervekről is. Lapunk hobbiról és a külföldi versenyekről kérdezte Zsókát és családját.

A mosolygós sakkozót, – ami már rég a védjegyévé vált a kislánynak – virágcsokorral és 3D-s puzzle-t is tartalmazó ajándékcsomaggal fogadta a városi küldöttség a szóbeli gratulációkon túl. Zsóka apró meglepetéssel készült, amit át is adott emlékül a polgármesternek.

Zsóka védjegye a mosolya

A kölcsönös ajándékozást követően a tanulásról és a fizikai felkészülésről beszélgettek a jelenlévők. Zsóka édesapja, ifj. Gaál Sándor elmondta, hogy a lánya napi 6-8 órát tölt sakkozással, de a szellemi tréning mellett hangsúlyt fektetnek a mozgásra is, így rendszeresen futnak együtt a tó körül, hogy meglegyen az erőnlét a versenyekre, amik akár több órásra is elnyúlhatnak. Ez teszi ki Zsóka számára a nap nagy részét, elmondása szerint mégsem unja, hiszen edzői humorosan tartják a felkészüléseket, így a komoly munka mellett mindig belefér egy kis vidámság és nevetés is az edzésekbe.

– Magántanuló vagyok, mert nem tudnám összeegyeztetni az iskolát és a sakkot, de ha időm engedi, szívesen bemegyek a többiekhez. (Zsóka az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola diákja. – A szerk.) Szeretem a közösséget – mesélte az ifjú tehetség, akit mindig örömmel fogadnak és biztatnak a kortársai, tanárai, sőt mi több még az idegenek is.

Szülei és nagyszülei rendkívül büszkék Zsókára és örülnek, hogy a kislány megszámlálhatatlanul sok pozitív üzenetet és támogatást kap, bármerre jár, legyen szó valós térről, vagy a közösségi médiáról, mert a jókívánságok mindig plusz motivációt jelentenek a kislánynak, aki már most igazi példakép a gyerekek körében.

Az ifjú sportolót a Magyar Sakkszövetség kiemelten támogatja, hiszen kevés lány jut el ilyen magaslatokba hazánkban. Zsóka meg is érdemli a szövetség segítségét, hiszen már letett egy-két sikert az asztalra. Sok más mellett 2016-ban az Egyéni Korcsoportos Európa-Bajnokságot U10-es korcsoportban megnyerte Csehországban, akárcsak az Egyéni Rapid Európa-Bajnokságot Szerbiában. Idén az Egyéni Korcsoportos Világbajnokságon a dobogó második fokára állhatott fel Brazíliában, illetve a Csapat Rapid Sakk Világbajnokságon harmadik helyet gyűjtött be csapattársaival Kínában, ahol a 12 éven aluli mezőnyben egyedüli lányként szerepelt a magyar válogatottban.

Jövőre Minszkbe, Nagyváradra, Rigába és Santiago de Compostelába utazik nemzetközi versenyekre, illetve egy hónapot Amerikában tölt majd családjával a Dél-Dakotában élő edzőjénél, a nemzetközi mester, Kustár Sándornál.

– Még álmában is a sakk jár a fejében – mesélte mosolyogva édesanyja, Gaál Renáta utalva Zsóka egy-egy elcsípett mondatára, alvás közben. Az örökmosolygós kislányról azt is megtudtuk, hogy már most igazi nő, hiszen bármerre utaznak egy-egy verseny miatt, mindenhol vetet magának egy helyi jellegzetes ruhát. (A találkozóra ezúttal hagyományos kínai öltözékben érkezett). Szeret síelni és teniszezni, pihenésképpen pedig szívesen néz Winnetou vagy Bruce Lee filmeket. A Bródy Imre Gimnáziumba készül, ahol biztosan hasznát veszi majd az edzéseken és a nemzetközi környezetben szerzett angol nyelvtudásának.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás