Megemlékezések a Nemzeti Gyásznapon

Fotó: Györkös

A 2001-ben Nemzeti Gyásznappá nyilvánított október 6-án az ország szinte minden pontján megemlékezéseket tartottak a kivégzett tizenhárom aradi vértanú emlékére. Tizenkettő tábornok Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác, Vécsey Károly és Lázár Vilmos ezredes, továbbá a Pesten kivégzett gr. Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök emlékét megőrizvén gyűltek egybe idén is a tiszteletadók.

Tósokberénden a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola előtti parkban az építkezést követően helyére került a kopjafa, így nem volt akadálya a vértanúk emlékére rendezett ünnepségnek október hatodikán. Rieder Andrásnak, a terület önkormányzati képviselőjének szervezésében gyűltek egybe a megemlékezők.

Az ünnepi beszédében Bakos Frigyes esperes, plébános, a katolikus iskola lelki igazgatója megemlékezett a halálra ítélt tábornokokról, főtisztekről. Történeti áttekintésében felidézte az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverését követő eseményeket. Szomorú időszakban a vigasztalás fontosságát hangsúlyozta, amikor reménytelen volt a nemzet sorsa, majd a vértanúk lelki üdvéért imádkoztak a megjelentek.

Az aradi tizenhárom és a többi áldozat emlékére a katolikus iskola és a Regös Nyugdíjas Klub adott ünnepi műsort. Strider Eszter Juhász Gyula verset, Sztarácsek Nóra Aranyosi Ervin verset szavalt. Kéthelyné Tölgyesi Gabriella pedagógus és Kéthely Loretta fuvolán szólaltatott meg ünnepi zenedarabokat. A nyugdíjas klub énekkarának tagjai versrészleteket és népdalokat adtak elő Horváth Magda nyugdíjas tanárnő színvonalas összeállításában.

Az ünnepséget követően elhelyezték a megemlékezés virágait a pártok képviselői, a katolikus iskola, a Tósokberéndért Egyesület és a Regös Nyugdíjas Klub tagjai a kopjafánál.

                                                                                                                                                                      Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás