Mi a feladatunk a kertekben?

Az aktuális kerti munkákkal kapcsolatban kerestük fel Bécsi János tapasztalt kertészmérnököt a jó idő beálltával.
A Budapesti Kertészeti Egyetemet 1974-ben végezte el. Majd 1982-ig a szombathelyi kertészetnél dolgozott. Azt követően főfoglalkozású őstermelő lett. Tósokberénden a régi időket idéző és nevezetes Czeiner-ház területén felállított négy nagy fóliasátor alatt neveli a palántákat a környéken lakó kerttulajdonosok számára, így talán ő tudja a legjobban, hogy milyen munkálatokat kell végezni ezekben a hetekben a kertekben.
A tavaszi munkákat már ősszel el kell kezdeni, amikor természetes tehéntrágyával és összetett műtrágyával – ami lehet kálisó és szuperfoszfát – kell megszórni a művelésre szánt területet. Majd elő kell készíteni a talajt felásással. Amikor rá lehet menni a földre, akkor a talaj fellazítása után elsőként a mákot és cukorborsót kell a szabadföldbe vetni, de lehet dughagymát is ültetni, hogy hamar legyen friss újhagyma az asztalon. Ilyenkor kell az epret kapálni és a margarétaféléket tőosztással szétültetni. Egy-két hét múlva már, ha melegszik a talaj, akkor lehet a zöldséget, a sárgarépát is ültetni, ha nem akarunk százlábú zöldséggyökeret, akkor bakhátra kell vetni a magot. Melegebb időben (+12 oC fölött) a babféléket és a káposztaféléket is lehet már vetni.
Kellő talajfertőtlenítés után lehet a hideg fóliába vetni márciusban paprikaféléket, paradicsomot. Ügyelni kell arra, hogy legalább három héttel az ültetés előtt kell a talajt fertőtleníteni, a drótférgek és pajorok ellen, mert gázosodik a talaj és a gázoknak el kell távozni.
A spanyol csigák elleni védekezésnek két módját tudtuk meg a kertészmérnöktől. Az egyik a mészhidrát csíkban történő szórása, ekkor a csiga miután rámászik, kiszárad és a járómirigyeit elpusztítja. A másik eléggé ízlést, gusztust próbáló megoldás, ha egyesével felszedjük a csigákat egy vödörbe és sóval elpusztítjuk őket.
A magokkal kapcsolatban elmondta, hogy a szedett mag sokkal hamarabb kikel, mint a bolti, de a fajtásodás veszélye fennáll, ezért inkább a boltban vásárolható magokat ajánlja, amelyek minőségileg bevizsgáltak.
Legközelebb a palántázás helyes, szakszerű elvégzését fogja elmondani nekünk Bécsi János, amely nagymértékben meghatározza a termés minőségét.

Comments

comments

Be the first to comment

Leave a Reply