Mikor lesz újra mammográfia Ajkán?

(Illusztráció)

Már több mint másfél éve nincs a Magyar Imre Kórházban mammográfia, ezért a betegeknek a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba kell utazniuk az ilyen vizsgálatok elvégzésére. Rig Lajost, a térség országgyűlési képviselőjét többen is megkeresték az ügyben, aki írásbeli kérdést intézett Balog Zoltán egészségügyért felelős miniszterhez.

Az alábbi kérdéseket tette fel a képviselő: „Ezúton érdeklődnék a Miniszter Úrtól, hogy az Ajka-környéki betegek mammográfiás vizsgálatát jelenleg hogyan, milyen módon oldják meg? Mi az oka annak, hogy az említett kórházban nem végzik el ezeket a vizsgálatokat? Terveznek korszerű digitális berendezést biztosítani a kórháznak ezen vizsgálatok elvégzése érdekében? Ha igen, mikor várható az eszköz átadása?”

A miniszter nevében Rétvári Bence államtitkártól érkezett válasz, amelyben először is felsorolja, mi mindent tett már a kormány a betegellátás fejlesztéséért. A konkrét üggyel kapcsolatban a következőket írta: „Tájékoztatom, hogy az ajkai Magyar Imre Kórházban (a továbbiakban: Kórház) a HOLOGIC M-IV típusú mammográf készüléket 2004. április 29-én helyezték üzembe. A Kórház 2016. január 1-jétől áttért a digitális radiológiára. A régi készülék 2016. február 1-jétől üzemen kívül van, mivel hagyományos filmkazettával működött, és a filmelőhívó automata bérlete is megszűnt. Mammográfiás vizsgálatot 2016. február 1-jétől a veszprémi Csolnoki Ferenc Kórház magas színvonalon látja el. A Kórház az EFOP-2.2.19-17 Járóbeteg Szakellátó Szolgáltatások Fejlesztése c. pályázat keretein belül kíván beszerezni egy új, korszerű mammográf készüléket.”

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás