Minden körülmények között ember maradt az egykori városvezető

Ádám István, az egykori városvezető fia és Schwartz Béla polgármester leplezte le a park új nevét jelző emléktáblát (Fotó: Györkös)

Számomra örök tanulságul szolgál az ő példája, nevezetesen, hogy a tehetség, a szorgalom, a tisztesség, a szerénység és az alázat kor és rendszer független – mondta ki a legfontosabbakat, édesapjára emlékezve ifjabb Ádám István szeptember 29-én, a dr. Ádám István park avatóján.

Az ünnepséget Ajka Város Önkormányzata azért szervezte, hogy méltó elismerésben részesítse az egykori városvezetőt, a modern Ajka megteremtőjét. Dr. Ádám István családját, egykori kollégáit és a megjelent vendégeket Vargáné Parrag Leonóra köszöntötte a jeles alkalomból. Felidézte a férfi életútját, méltatva az érdemeit. Beszédéből kiderült, hogy dr. Ádám István 1965-ben került az Ajkai Városi Tanács élére, a város harmadik tanácselnökeként. Ajkát néhány évvel korábban, 1959-ben nyilvánították várossá. Sokkal inkább faluhoz, mint városhoz hasonlított akkor a település, ugyanis alig volt kiépített útja, vízvezetéke, néhány üzlete. Dr. Ádám Istvánnak azonban határozott elképzelése volt, hogy Ajkából igazi várost farag, amely nemcsak lakást, hanem otthont, megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket és infrastruktúrát nyújt a lakosságnak.

Szente Árpád Csaba dallal fogadta a vendégeket

Igazi városmenedzserként irányította a település életét, ez pedig magával hozta a változást. Közel 20 éves ajkai pályafutása alatt rohamos fejlődés ment végbe. A nevéhez fűződik több iskola, óvodák, bölcsődék, művelődési központ, áruházak, kórház, posta, fedett uszoda, autóbusz-pályaudvar, vásárcsarnok építése, illetve a távfűtés, a parkerdő, a városliget megvalósítása. Az egykori városvezető nyilatkozata szerint a hozzáértő munkatársak, illetve a város szeretete és összefogása eredményezte a sikert, amiben a cégek vezetői is partnerként vállaltak szerepet. Társadalmi munkával épült többek között az uszoda és a vásárcsarnok is a tanácselnök ideje alatt. A nevéhez fűződik még a Fekete István Irodalmi Társaság létrejötte, amelynek egyik alapító tagja volt. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el. Többek között Veszprém Megyéért Érdeméremmel, Munka Érdemrenddel, Államigazgatási Nívódíjjal. 1995. július 2-án hunyt el Balatonfüreden. 2004-ben posztumusz Ajka Város Díszpolgára lett. Dr. Ádám István büszke volt Ajkára, hosszú éveken át a Kaszinó park szomszédságában, az Újélet utca 7. szám alatt lakott.

Dr. Ádám István egykori kollégái, barátai, ismerősei és a mostani városvezetés is jelen volt az avatón

Az egykori városvezető életének bemutatása után Szente Árpád Csaba, a Pannon Várszínház színművésze énekelt az egybegyűlteknek egy érzelmes dalt. Többen meghatódtak, visszaemlékeztek kollégájukra, barátjukra.

Schwartz Béla polgármester, egykori felettesét személyes történetekkel méltatta, kiemelve dr. Ádám István precizitását, humorát és hivatástudatát, amivel kiérdemelte kollégái között a tiszteletet, ugyanis a mostani városvezető szemében elődje nem volt városmenedzser a szó mai értelmében, ugyanis nem volt törtető, inkább szerény, de céltudatos. Végül fejet hajtott munkássága előtt.

A polgármestert követően, ifjabb Ádám István emlékezett édesapjára. Családi pillanatokat idézett és azt is elmondta, hogy mekkora élmény volt számára, mikor náluk gyűltek össze a város vezetői, kulturális szakemberei és más értelmiségiek, akikkel édesapja ulti partik mellett vitatta meg a település jövőjét, kérdéseit.

– Mindig ember maradt a szó teljes és igazán hétköznapi értelmében is. Szeretetreméltó ember és édesapa volt. Ha ő most látná, hogy önök milyen szeretettel emlékeznek meg róla, azt mondaná, hogy már ezért a pár percért megérte így élni az életét. Meggyőződésem, hogy nincs szégyellni valója, becsülettel helyt állt az akkori kor viszonyai között, nagyon büszke vagyok rá – fogalmazott elérzékenyülve Ádám István, aki feleségével, Anikóval érkezett a park-avatóra.

A beszédek után az Újélet utca 7. szám alatti házhoz sétáltak a jelenlévők és felavatták az ott elhelyezett emléktáblát, majd a park névadó táblájáról is felfedték a leplet. Az ünnepség zárásaként ismét dal következett, végül a vendégeket baráti beszélgetésre invitálták a Kaszinóba a szervezők.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

https://www.facebook.com/ajkaiszo/videos/1348670395255395/

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás