Mindig a család érdeke legyen a legfontosabb

A család a társadalom legkisebb csoportja, az elsődleges szocializációs színtér. A nukleáris családban együtt élnek a szülők és a gyerekek, a kiterjesztett családban pedig mindhárom generáció, vagyis a nagyszülők, szülők és gyerekek alkotnak egy életközösséget. Egyszülős családokról akkor beszélünk, ha az egyik fél bármilyen oknál fogva (válás, haláleset) egyedül neveli a gyerekét vagy gyerekeit. Egyre többen élnek mozaik, vagy divatos szóval patchwork családban. Ez azt jelenti, hogy olyan új családok alakulnak, amelyikben a pároknak már az előző házasságukból születtek gyerekeik.

Sajnos nagyon sok párkapcsolat válással végződik – aki már átélte, tudja mekkora krízist él meg ilyenkor az egész család. Hatással van a házaspárra, a gyerekekre és a rokonokra, sőt a barátokra is. De ha ez még nem lenne elég, a környezetünk is gyakran megbélyegez, elváltnak lenni még mindig stigma. Ha az előzőt már lezártuk és új párkapcsolatot létesítünk némiképp javul a helyzet – legalábbis számunkra.

Számtalan részletre kell figyelnünk egy új család alapításakor. A társadalom ítélete is nehezíti a helyzetet, olykor még rokonainkkal is nehéz elfogadtatni új párkapcsolatunkat. Jól jönnek ilyenkor az igazi barátok.

A mozaik családot nem könnyű egyensúlyban tartani: rengeteg időre, türelemre és beszélgetésre, közös programokra van szükség ahhoz, hogy összecsiszolódjanak az új családtagok.

Mint tudjuk, az új kapcsolatok csak úgy működnek, ha a régit lezártuk. Tudatosan figyelnünk kell arra, hogy volt párunk ne szólhasson bele az új családunk életébe. A közös gyerekeket semmiképpen nem szabad érzelmi támasznak használni, sem pedig arra kényszeríteni, hogy válasszanak a szülők között. Nekik biztonságra van szükségük. Ne ők legyenek a közvetítők, „postások” a szüleik között. Az új családban pedig időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak egy másik, számukra valójában idegen emberhez. Annyit várhatunk tőlük, hogy megadják a tiszteletet. A szerepek is újak, amikbe bele kell tanulniuk. Ne egy új anyukát vagy apukát akarjunk nekik adni. Ezt úgysem tudják elfogadni. Az már nagy eredmény, ha barátként tudnak tekinteni új párunkra. Itt is az idő és a türelem a kulcsszó.

Amennyiben egy mozaik család jól működik, nagy előnye, hogy a gyerekek sok hasznos tulajdonsággal vértezik fel magukat. Jól alkalmazkodnak, rugalmasak, kreatívak és tudatosak lesznek. Akárcsak a szüleik.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás