Musical a fogyatékkal élőkről (videóval)

A személyes találkozás a tapasztalatlanság miatt drámával végződik
A személyes találkozás a tapasztalatlanság miatt drámával végződik

A Molnár Gábor Műhely Alapítvány intézményvezetője, Lovas Irén, június 9-én délután a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermébe várta az érintett hivatalok munkatársait, a szülőket, a fiatalokat egy musical előadásra és az azt követő beszélgetésre, közös gondolkodásra.
Az alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap a „Fogyatékos nők erőszakkezelése” program keretén belül szervezett interaktív előadást, amelynek témája, a fogyatékossággal élő nők, lányok szexuális kihasználásának problematikája. „A lány, aki nem akarta” címmel láttak a nézők egy rock-musical színpadi produkciót, amelyet sérült előadók mutattak be, akik mindannyian kihasználhatók. Az intézményben hatvanan vannak, akik értelmi és egyéb fogyatékossággal élnek, az ő életükre az alapítvány munkatársai rálátnak, és nagyon jól tudják, hogy mindannyian sokkal sebezhetőbbek, mint az egészséges fiatalok. Nekik duplán meg kell küzdeniük a rájuk leselkedő veszélyekkel. A projekt segítségével felhívják a figyelmet arra, hogy a fogyatékkal élők kiszolgáltatottságát csökkenteni kell. Hosszú távon fel szeretnék hívni a társadalom figyelmét arra, hogy az erőszak áldozatainak szakértő segítség kell. Ez volt a célja a délután előadott zenés darabnak.

Az Ambrózia Színjátszó csoport musical előadása két fiatal kapcsolatán keresztül mutatja be azt a rendkívül aktuális témát, amikor a cseteléssel virtuális kapcsolat alakul ki egymás között. Majd követi egy személyes találkozás, ami a tapasztalatlanság miatt drámával végződik. Idővel a két kirekesztett fiatal mégis egymásra talál. „Kinyújtott kezem kezet talál, Szívmelengető reménysugár”. Az elhangzott betétszámok szövegét és zenéjét Pallagi Attila írta. A női hangot Somogyiné Lévai Klára énekelte, a férfi hangját a zeneszerzőtől lehetett hallani, aki a zenei aláfestést is feljátszotta.  A forgatókönyvet Tótfalusi Gergely írta. A színjátszó csoportnak az előadást Papp Ferencné és Rádóczy Hajnalka tanította be.

A műsor végén helyet cseréltek a szereplők és a meghívott vendégek. A színpadon Tótfalusi Miklós kommunikációs szakember, vitavezető irányításával kilenc, a témában jártas szakember (a város önkormányzatától, a rendőrségtől, valamint Pallagi Attila, a nemzetközi projektek vezetője) beszélt a látottakról, hallottakról, az őket ért hatásokról. Az internet veszélyeire hívták fel a figyelmet, továbbá, hangsúlyozták a személyes kapcsolat fontosságát. A fogyatékosoknak sokkal többször kell elmondani a veszélyforrásokat, mint az egészségeseknek. Sokkal több törődést, odafigyelést igényelnek, mint az egészséges társaik, ezért nagy szerepe van a kollektív felelősségvállalásnak.

Legközelebb szeptember 11-én, pénteken láthatják az ajkaiak ezt az előadást és egyéb programokat az alapítvány szervezésében az esélyegyenlőség jegyében az Agorán.

Cs.B.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás