Művésztelepek tök-napi mustrája

Diénes Attila és Csabai Tibor a megnyitón (Fotó: lgyg)

A magyarpolányi művészeti táborok alkotásaiból nyílt kiállítás október 7-én a polányi tájházban. Nem afféle előkelő, halk szavú vernisszázs volt azonban az esemény, hanem népes és nyüzsgő kavalkád. Az alkalom ugyanis egybeesett a Magyarpolányi Tök Napja című rendezvénnyel, amely ahhoz a népi hagyományhoz kapcsolódik, hogy ilyenkor Mihály napjához kötődően terménymustrát és áldást rendeztek a gazdák.

– A kiállítással egy kicsit összekötöttük a kellemest a hasznossal, hiszen mi is mustrát tartunk most a Magyarpolányban rendezett művészeti táborok alkotásainak bemutatásával – mondta el tudósítónknak Csabai Tibor, a helyi művészeti iskola vezetője, az Ajkai Grafikai Műhely (AGM) elnöke. A tájház méretes pajtájában berendezett tárlaton a művészeti iskola tehetséggondozó táborában és az AGM 35. nemzetközi alkotótáborában, valamint a III. Faszobrász és Bronzöntő Táborban készült műveket mutatták be. Az alkotók között volt Horváth Réka, Kapolcsi Kovács Csaba, Kocsis Levente, Sipos István grafikusművész, valamint Diénes Attila, Gaál Tamás, Juhos László, Koppándi József és Nemes László szobrászművész.

– A Magyarpolányi Művésztelep megvalósítása régi álmunk volt – mondta el a megnyitón Csabai Tibor. – Magyarpolányban 19 éve hoztuk létre a művészeti iskolát, amely mára hétszáz fő körüli létszámával a megye legnagyobb művészeti iskolája. Fontos feladatunknak tartjuk, hogy tehetséges tanulóink minden segítséget és tudást megkapjanak a későbbi érvényesüléshez, a sikeres művészi pályához. Minden évben rendezünk tehetséggondozó tábort, aminek elsősorban az a célja, hogy olyan technikákkal ismerkedjenek meg a tanulók, amiket a hétköznapokban nem tudunk megoldani. Az idei év technikái a hidegtű és a gipszmetszet grafikai alkalmazásai voltak. A kiállításon 9-től 14 éves korig láthatók tanulóink alkotásai. Ezek a gyerekek tehetségét bizonyítják, nem elválasztódnak a mesterektől, hanem egyben láttatnak. Mindezekhez szervesen kapcsolódnak a 35 éves Ajkai Grafikai Műhely idén elkészült munkái. A júliusban tartott művésztelepünkön a hagyományos grafikai technikákkal, mint a rézkarc, az aquaqtinta, a mezzotinto dolgoztunk, hiszen mi arra esküdtünk, hogy a mai rohanó, agyondigitalizált világunkban megtartjuk azokat a technikákat, amelyek immáron több mint ötszáz évesek.

A továbbiakban Diénes Attila Munkácsy-díjas szobrászművész mutatta be a megjelent szobrász alkotókat, s mindegyikük munkájáról szólt néhány szót. Beszélt az alkotások, az alkotó kifejező szándékáról, a megvalósítás módjáról is.

A pajtatárlat csak a múlt hétvégén volt látogatható, de a kiállított művekből válogatás készült, ami az ajkai vmk-ban október 15-ig még megtekinthető.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás