Nagy fejlesztések előtt áll Padrag és Csékút

Fotó: Györkös

Utoljára hangzott el a Jószerencsét! köszöntés a padragkúti városrészben a volt szénbánya területén található egykori fürdő és műszaki iroda épületénél, amelyet hamarosan lebontanak, hogy átadhassa a helyét az Ajka 60! koncepcióba illeszkedő Bányakertnek. A napokban kezdődnek a munkálatok.

Padrag és Csékút is hatalmas változások előtt áll – derült ki Schwartz Béla polgármester tájékoztatójából, amit november 20-án a reggeli órákban tartott a romos épület előtt az érdeklődőknek.

Hangsúlyozta, hogy első lépésként az egykori bánya területe fog megújulni, ahol kertet, sportfunkciós központot, játszóteret, kiránduló utakat és közösségi színtérként működő nagy teret kíván kialakítani az önkormányzat az Ajka 60! versenysorozatot előkészítve, amelyben már konkrét funkciókat is be kell töltenie a városrészi „központoknak”.

– A Bakonyi Erőműé volt a terület, amit a cég néhány millióért elkótyavetyélt olyan cégeknek, akiknek csak hitelfedezetként kellett a terület. Közben eltelt húsz év, az állapota leromlott, hiába szerettek volna a helyiek bármiféle változást – fogalmazott a polgármester, aki rámutatott, hogy a hat hektáros területen található „romhalmazt” több mint százmillió forintért vásárolta vissza az önkormányzat, hogy elindulhasson valami a városrészben. A fejlesztésekről is beszélt.

– Már ebben az évben is benyújtottunk a TOP pályázatra ennek a területnek a fejlesztését úgynevezett barnamezős beruházásként, ahol több mint 700 millió forintot pályáztunk meg. Itt szeretném önöket tájékoztatni arról, hogy Fenyvesi Zoltán, a 3-as számú választókerület fideszes képviselőjelöltje ezzel kapcsolatban jelentette be a második hazugságát, az első a Vizikék Óvoda felújítása volt. Hiszen támogatta, de nem nyert. Ilyen hazugságokkal nem lehet a választókerületi polgárainkat megtéveszteni. Minket nem érdekel ilyen értelemben egy ember álláspontja, minket az érdekel, hogy ebből szép és jó terület legyen, ezért a város saját erőből, más források felhasználásával az ajkai vállalatok erejével és az önkormányzat lehetőségeivel ezt meg fogja valósítani – hangsúlyozta Schwartz Béla és felhívta a figyelmet a jövő tavasszal induló kerékpárút építésre is, ami magával hozza az árkok eltüntetését, új járda kiépítését a térségben. A beruházáshoz kapcsolódó városrészi korrekciók már a következő hetekben elkezdődnek, ilyen a Csonkatorony oldalában lévő kerítések hátrébbvitele és a magántulajdonosokkal való megállapodás is. A polgármester Csékúton is önálló főteret kíván kialakíttatni, ami a Hősök kertje nevet kapja.

A városvezető tájékoztatója után Mészáros László, a Csékúti Hegyért Egyesület elnöke fogalmazta meg gondolatait. Kiemelte, hogy a padragiak számára a bánya jelentette a támpontot, az állt a mindennapok fókuszában. Ő maga is ott dolgozott egészen a bezárásig, ezért mindig érzelmek törtek fel belőle, ha a későbbiekben is arra járt.

Szerinte minden megállt a bánya környékén, hiszen az enyészet és a pusztulás, a temetetlen múlt köszönt vissza a helyiekre egészen mostanáig, mikor is végre elkezdődhet a megújulás folyamata, amit vár és üdvözöl a környékbeli lakossággal együtt.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás