A náthát, influenzát ki kell pihenni, anélkül nincs gyógyulás

A házipatika tartalmáról dr. Fazekas Magdolna beszélt az érdeklődőknek (Fotó: Györkös)

Az enyhébb és rövid ideje tartó panaszokat kezelhetjük gyógyteákkal, vitaminokkal, a patikákban vény nélkül kapható szerekkel, de ha komolyak a tünetek, vagy hosszabb ideje fennállnak, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Dr. Fazekas Magdolna Mi legyen a házipatikában címmel tartotta a nyugdíjas szabadegyetem következő előadását a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ színháztermében.

Az előadó elmondta, hogy a vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel is körültekintően kell bánni, vannak ugyanis olyan szerek, amelyek módosíthatják bizonyos gyógyszerek felszívódását. Bajt okozhat, ha a gyógyszer előbb ürül ki a beteg szervezetéből, mint ahogy a következő adagot be kell vennie, ha viszont késlelteti a felszívódást, annak szintén következményei lehetnek.

Télen sokan szednek  megfázásos tünetekre, torokfájásra különféle tablettákat, vízben oldódó porokat. Az első adag bevétele előtt el kell olvasni a tájékoztatót, ugyanis vannak, amelyek olyan hatóanyagot tartalmaznak, hogy bizonyos betegségekkel, állapotokkal a fogyasztásuk nem összeegyeztethető.

A szakember javasolja, a megfelelő szer kiválasztásához kérjük a gyógyszerész segítségét. Az adagolást is be kell tartani, mivel ha többet veszünk be, nem gyógyulunk meg hamarabb, viszont fennáll a túladagolás veszélye. A náthát, influenzát ki kell pihenni, anélkül nincs gyógyulás. Hiába érezzük magunkat már a harmadik napon jobban, ha nem pihenünk a teljes gyógyulásig, visszaesünk.

Az ember életében többször előfordulnak olyan időszakok, amelyben megnő a szervezet vitaminszükséglete. Az egyik ilyen a stresszel járó élethelyzet. A stressz az egész szervezetet megterheli. Már kaphatók az életkor szerinti multivitaminok többféle kiszerelésben, árfekvésben. A Béres cseppet és a vitaminokat lehet együtt is alkalmazni, azok összetevői ugyanis különbözőek. A hidegebb évszakokban sokan használnak rövidebb-hosszabb ideig orrsprayt. A kereskedelemben kapható gyógyszeres és tengervizes. A választás előtt érdemes szakember segítségét kérni. Ugyanúgy az sem mindegy, hogy száraz vagy hurutos köhögés csillapítására kell szert választanunk. A gyógyteák, gyümölcsök, a méz, a gyömbér, a fokhagyma megelőzésre és az immunrendszer erősítésére kiválók.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás