Négyen a dobogón az Országi családból

Családi program számukra a sportolás (Fotó: Györkös)

Országi Sára sikere után édesapja és öccsei, illetve húgai is elkezdték a futást. Ma már hatan járnak rendszeresen edzésre a kilenctagú családból. Az Ajka Rajtja futóversenyen négyszer hangzott el a helyezettek dobogóra szólításakor az Országi név.

A három lány, Sára, Anna és Zsófia megnyerték korcsoportjuk versenyét, édesapjuk, Országi Zsolt másodikként futott be a felnőttek népes mezőnyében. Két fiú, a nyolcadikos Máté és az első osztályos Áron is rendszeresen látogatja a sportcsarnokban Király Csaba edzéseit.

A nagyok naponta, heti öt alkalommal járnak, Áron még csak hetente kétszer. Az öt éves Gergő is elmegy édesanyjával végignézni a nagyokat. Noémi pedig még csak másfél éves. Az édesanya, Katalin diákként kiváló sportoló volt, 15 éve otthon neveli a gyermekeket.

Megtudtuk tőle, hogy a legidősebb gyermeket, a 15 éves Sárát, öt éve vitte el Ládi János egy tájfutó versenyre. A sikert újabbak követték. Kedvet kapott a sporthoz a 12 éves Anna és a 10 éves Zsófi is. A gyerekek lelkesedését és az eredményeket látva a szülők edzőt kerestek. Ekkor találkoztak Király Csabával.

Apa és lányai

Szorgalmasan látogatják az edzéseket, naponta 5-6 kilométert futnak. Fél négykor már a pályán vannak és ötig edzenek. Utána következik a tanulás. Az édesanya elmondta, a rendszeres sportolás előnye az iskolai munkában is látszik. Jobban tudnak figyelni. Kitartóak, ha valami nem megy elsőre, nem adják fel, hanem addig gyakorolnak, amíg megtalálják a megoldást.

Zsófit már a sportban országosan is jegyzik, a Veszprém megyei összetett bajnokságon 2017-ben N10 kategóriájában  második helyezett lett. Az országos tájékozódási futás diákolimpia döntőjét az 5. helyen zárta. A család együtt is részt vesz futóversenyeken. Tekenyén a Tőkétől a pohárig nevű terepfutóversenyen 2013-tól indulnak a  7 kilométeres távon. Sára, Máté és édesapjuk  az elmúlt években elsők voltak. A Somló csúcs futáson is rendszeresen a nevezők között vannak 2013-tól.  Amíg kisebbek voltak a gyerekek addig családi kategóriában indultak, 2015-ig meg is nyerték azt.  Áront és Gergőt is díjazták, mint a legfiatalabb versenyzőket. Tavaly és idén már egyénileg indult a család. Az 5 nevezőből négyen mindig dobogós helyen értek célba, Anna pedig az idén női kategóriában abszolút első lett. A gyerekek nyári szünetben is járnak edzésre, szeretnek sportolni. Tanulásban is az élen vannak, az elmúlt tanévben Anna nyerte az okospont környezetvédelmi verseny országos fordulóját.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás