Nejlon helyett filc

Fotó: Futó

Magyarországon a becsült adatok alapján évi 1,8 milliárd műanyag szatyor kerül a szemétlerakókba vagy a szemétégetőkbe, rosszabb esetben az árokpartra, a fákra, vagy a vízbe. Rendkívül nagy környezetszennyezés a számtalan egyszerhasználatos nejlontermék a Földünknek. Jól tudták ezt azok is, akik eljöttek január 31-én a felnőtt kreatív foglalkozásra.

Mivel a klubtagok nem csak ügyesek, de környezetbarátok is, így ők gyapjúfilcből csinálták meg a bevásárló táskájukat. Viaszné Meinczinger Katalin és Horváth Rita klubvezetők foglalkozásain gyakran találkozhatunk természetes alapanyagokkal.

A táska elkészítéséhez a környezetbarát szemléletmódon túl azért választottak filcet, mert könnyű kezelni, ragasztani, varrni és ami nagyon lényeges, hogy nem bomlik. Talán ezért is ez a legtöbbször használt textil a kézműves projektekben.

– A filc nemszőtt anyag, a szálakat hő és nyomás hatására állítják elő, készülhet gyapjúból vagy mesterséges szálakból is. A táskához jó minőségű gyapjúfilcet választottunk, de rengeteg színben, mintában és minőségben megvásárolható a boltokban -mondta el lapunknak Horváth Rita.

A kiszabott táska alkatrészeit kéttűs varrással illesztették össze az alkotók, akik már rutinosan bántak az említett technikával. A táska kapott egy csinos kis zsebet is az elejére, amit szintén kézzel rögzítettek. A tartósabb és biztonságosabb használat miatt a táska fülébe kétoldalas ragasztóval egy heveder került még a varrás előtt. Erre nem csak a későbbi  teher egyenletes eloszlása miatt volt szükség, hanem a gyapjúfilc nyúlása miatt is.

A következő klubfoglalkozás – ami a Dolgozzunk textillel címet viseli – február 13-án kedden lesz 16 órakor.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás