Nem nehéz a képlet, aki többet nyom ki, az nyert

Legutóbbi lapszámunkban már beszámoltunk Oszkó Tibor sikeréről, aki a gyulai fekvenyomó Európa Bajnokságon a 16-17 évesek mezőnyében győzedelmeskedett. Ám a többi ajkai versenyzőnek is jár a kalapemelés. Hihetetlen vagy sem, ők is a dobogó legfelső fokára állhattak fel a megmérettetést követően. Öt Európa bajnok, egy edzőterem. Kulisszatitkok a God Gym-ből.

Rend, tisztaság és a fél falat beborító oklevél kupac fogadott az utcáról belépve. Kint segítséget kellett kérnem, ugyanis még egy szolid táblát sem találtam az edzőterem bejáratát illetően. Rejtett világ ez, erre hamar rájöttem. Úgy gondoltam, hogy egy ilyen hely csakis egy másfajta, tőlem nagyon távoli dimenzió lehet, ahol minden az izmokról, a fehérjékről és a tökéletes alakról szól. Tévedtem. Sokkal több van benne. Hangulat, biztatás, segítség, egészségmegőrzés és jó társaság.

Goda Gáborral, a terem vezetőjével beszélgetve rájöttem, hogy sztereotípiákkal illettem korábban a testépítőket (sorry). A kötetlen interjú viszont rávilágított, hogy ez egy meglehetősen sok gyakorlást igénylő sport, amihez nem elég hébe-hóba edzegetni. Kőkemény kitartást igényel, hogy eredmény legyen belőle. Főleg munka mellett, hobbiként űzve. A siker receptje tehát nem az egyes körökben nagy népszerűségnek örvendő izomnövelő porokban, hanem inkább a megfelelő ösztönzésben rejlik. Abban pedig az ajkaik nem szenvednek hiányt. Egymást húzzák, buzdítják és segítik. Rivalizálás helyett barátként tekintenek a betérőkre, így az sem érzi kellemetlenül magát, aki életében először lép edzőterembe, fogyni, vagy csak kikapcsolódni szeretne a világot jelentő deszkák nélkül.

gyj_eroemelok 4439
Bajnokcsapat: Tóth János, Oszkó Tibor, Goda Gábor, Horváth Zsuzsanna és Leyer Gyula

 

– Hétköznaponként két-két és fél órát töltenek itt azok a fiúk és lányok, akik versenyre készülnek, a többiek annyit, amennyihez éppen kedvük van. Az, hogy ki mikor jön, változó, hiszen mindenki más időbeosztással tanul vagy dolgozik. Én csak dicsérni tudom a versenyzőket, hogy így össze tudják hangolni a különböző tevékenységeket. A gyulai Európa Bajnokságra is a verseny előtti utolsó hetekben készültünk többet, de megérte – mutat büszkén a falon sorakozó oklevelekre Goda Gábor.

A férfi nem csak a termet üzemelteti, maga is rendszeresen edz. Gyulán új Európa és világcsúcsot produkált. 125,5 kilogrammot nyomott ki, -testsúlyának majdnem kétszeresét – de azt mondta több volt még benne, csak nem akarta megmutatni a versenytársak előtt. Ajkai „kolleginája” Horváth Zsuzsanna a maga alig 44 kilogrammjával 50 kilónyi súlyt tartott ki a megfelelő ideig, ami szinte emberfeletti teljesítmény egy nőtől. Goda Gábor szerint ebben a sportban nem csak az erőnlét, hanem a taktikázás is fontos.

– Nem szabad mindent bemutatni egy megmérettetésen, mert az kiszámíthatóvá tesz. Sokkal jobb, ha marad egy kis tartalék, így a legközelebbi találkozásra sem tudnak felkészülni az ellenfeleink. Direkt nem riválist mondok, mert nem ellenségekkel versenyzünk, hanem barátokkal. Ez ugyanis egy olyan sportág, ahol a fairplay érvényesül. Mindenki mindenkinek szurkol és aki többet tud kinyomni az nyer. Ez ennyire egyszerű. Talán ezért érzi jól magát közöttünk a 16 évestől a 73 évesig mindenki. A testépítés az egészségmegőrzésről, nem pedig a határok végletes feszegetéséről szól – szemlélteti a lényeget lelkesen a trénerként is helytálló Goda.

Ő készíti fel Oszkó Tibort is az erőpróbákra. A fiú fiatal kora ellenére már három éve jár rendszeresen (a korábbi cikkben hibásan megemlített egy helyett) az edzőterembe. Lendülete töretlen, így jó eséllyel indulhat egy újabb cím begyűjtéséért augusztus 5-én a siófoki nemzetközi versenyen, ahol több mint ötszáz indulót várnak a szervezők. A God Gym-ből mások is mennek, tehát akár meg is ismétlődhet a legutóbbi siker. Sokadjára. Tavaly ugyanis ugyanebben a felállásban nyertek már az ajkaiak. Működik a gépezet és nincsen benne különösebb titok. Vagy mégis?

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás