Nemcsak mesterfodrász, hajgyógyász is

Napjaink állandóan változó, formálódó világában sok-sok lehetőség adódik az olyan emberek számára, akik nyitottak az újdonságokat befogadni és egy adott területen képesek nagyot alkotni. Városunkban számos ilyen rendkívüli tehetség él és tevékenykedik, de keveset tudunk róluk.

Most egy mesterfodrászt, szalontrénert mutatunk be, aki nem mellesleg hajgyógyászként is dolgozik. Németh Mihályné Simon Ildikó Tósokberénden járt általános iskolába. Jó tanuló volt, mégis a gimnázium helyett Veszprémben a fodrász szakmát tanulta ki 1984-ben. Rá három évre már a mestervizsgát is letette. Oktatója Korbély Györgyné Ági volt, akire hálásan emlékezik vissza. A mestere példáját követve Ildikó is szívesen átadja a megszerzett ismereteit a fiataloknak, így eddig több, mint ötven tanuló került ki a kezei közül, akik között 8-10 tanítványa Ajkán dolgozik. Mindezek mellett tizenkét éve az Alfaparf oktató és bemutató fodrásza.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a neves milánói céggel?

A cég olyan mesterfodrászokat keresett Magyarországon, akik nyitottak az új technikák elsajátítására és beleillettek ennek a multinacionális vállalatnak a profiljába; a hajfestésben, a kozmetikumok alkalmazásában, a vendégek gondoskodásában, a stílusuk kialakításában, finomításában. A különböző mutatókat is figyelembe véve több, mint negyven vizsgált fodrász közül az ország kilenc kiemelt fodrásza közé választottak, majd egy újabb rostán az első lettem. Ezzel lehetőséget kaptam a nemzetközi szinten való megmérettetésre.

– Milyen eredményeket értél el?

– Best of Hair Desing Award legjobb formatervezési díjat nyertem el Törökországban. A fodrászok Oscar- díja az elismeréseim között szerepel, de többek között a Kiváló kontyművész címet is megszereztem.  Ezek az eredmények kinyitották azokat a kapukat számomra, amelyekkel német, olasz, angol, török és természetesen magyar bemutatók állandó résztvevője lehetek, amelyeken módom nyílik találkozni olyan világnagyságokkal, mint a svéd kontykirály Patrick Cameron. Évente kétszer nemzetközi fodrász show főszereplője vagyok, ahol 700 szakember előtt a színpadon mutathatom be kreativitásomat a Török Riviérán. Természetesen Magyarországon is részt veszek ilyen és ehhez hasonló programokon. Az Ikon magazinban állandóan jelennek meg munkáim. Nem egy alkalommal az eredményeimet, sikereimet is megírták már. Mindezek mellett egy budapesti oktató stúdió akadémiáján tanítok. Hamarosan Szegeden és Debrecenben roadshow keretében dolgozom. Az oktató DVD-met számos fodrász használja itthon.

– Kit tekintesz példaképnek?

– Az oroszok mindig élen jártak a hajköltemények készítésében. Napjainkban Farrux Shamuratov a legnagyobb szaktekintély. Volt alkalmam az ő kurzusán részt venni Szentpéterváron, az ott szerzett diplomám is a szalonomban látható, de ami fontos számomra, hogy az ismereteimet itthon is hasznosítani tudom például az esküvői és alkalmi frizurák elkészítésekor. Most is az ország másik felébe várnak egy esküvői kreáció elkészítésére.

Díjakkal, közöttük az Oscarral Németh Mihályné Simon Ildikó

– A fodrászathoz szorosan kapcsolódó szokatlan mesterségnek, a hajgyógyászatnak is követe vagy az országban. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Gyermekkorom egyik álma valósult meg a hajgyógyászat elsajátításával. A gyógyítás, mint hivatás mindig érdekelt. Mivel szorosan kapcsolódik a munkámhoz ezért az alapismereteket megtanultam idehaza, amellyel általános haj- és fejbőrdiagnózist tudok felállítani. Majd később Olaszországban szereztem diplomát. Hazánkban azon kevés szakemberek közé tartozom, akik magasabb szinten művelik a hajgyógyászatot. Olasz bőrgyógyász professzornál tanult ismereteim birtokában sikeresen kezelek fejbőrbetegségeket, száraz, töredezett és zsíros hajakat. A terhesség utáni hajhullásra is ismerek gyógymódokat. Rövid idő alatt megfelelő szerekkel a haj vitaminkészlete helyreállítható és a hajhagymák is regenerálhatóak. Mára eljutottam arra a szintre, hogy a kórházban ajánlják az én kezeléseimet, módszereimet.

Munka közben a mesterfodrász, hajgyógyász

– Ajkán elismerik a munkádat? Temérdek egyéb teendőd mellett vannak kuncsaftjaid?

– Igen. A kamasztól egészen az idősebb korig több százra tehető az ajkai vendégeim száma. Elégedettségüket nemcsak szóban és hűségben, de temérdek ajándékkal is kifejezik. Ha elköltöznek, akkor is visszajárnak hozzám. Ez számomra nagy elismerés és öröm. Nem mindegy az sem, hogy milyen légkörben dolgozom, és mit biztosítok a vendégeim számára. A szalonban kialakult kellemes hangulat és az itt szövődött barátságok is jót tesznek a vendégek közérzetének.

Hosszas beszélgetésünk alatt Ildikó elmondta, hogy sok-sok munka, kitartás, lemondás és szorgalom kellett, ahhoz, hogy erre a szintre eljusson. Hálával beszélt a családjáról, akik lehetővé tették számára a sok utazást és biztosítják a nyugodt feltételeket az állandó megújuláshoz, tanuláshoz. Ő pedig mindezek birtokában viszi hírünket a világba.

                                                                                                                                                                                Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás