Nemes célért gyalogoltak az 1Úton zarándoklaton

Kéttornyúlak templomából indultak útjuk végállomásához Pápára

Negyedik alkalommal rendezték meg az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot augusztus 26-án. Idén a gyermekre várókért gyalogoltak a Mária út egy-egy szakaszán Máriazelltől Csíksomlyóig.  

A Mária út Közép-Európa zarándokútja, amely 1400 kilométer hosszú. Az 1Úton idén is átlépte Magyarország határait. Ausztriában, Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és Muravidéken is megrendezték a zarándoknapot. A Mária utat szakaszokra osztották fel, kiemelve egy adott települést, ahova el kellett jutni a zarándoklat végére. Ilyen kiemelt település volt többek között Pápa, Celldömölk, Zirc és Bakonybél is. Így mozgásban volt az egész Mária út.

Ajkáról tizenhatan vettek részt a zarándoklaton. Áment Márton, a csoport vezetője, szervezője számolt be lapunknak az útról. Elmondta, hogy a pápai csapathoz csatlakoztak, akik a Mihályháza és Pápa közötti tizenöt kilométeres távolságot tették meg, érintve Borsosgyőrt és Kéttornyúlakot. A  résztvevők közül kilencen a teljes szakaszt, míg heten Borsosgyőrnél csatlakozva, hat kilométeres távolságot gyalogoltak.

Mihályházán

Autóbusszal érkeztek Pápára. A vasútállomáson találkoztak a rájuk várakozó csapattal és együtt utaztak Mihályházáig. Itt az állomáson Horváth József plébános fogadta a zarándokút résztvevőit, majd megáldotta a Celldömölk felé induló csapatot. A Pápa irányába menőket a mihályházi templomban fogadta és a közös imádság után áldotta meg, majd a faluvégéig kísérte, így indítva útnak a harminc zarándokot.

Kilenc kilométer megtétele után érkeztek Borsosgyőrbe. Szóltak a harangok, miközben a csoport a tiszteletükre felsorakozott helyi hívekkel bevonult a templomba. Szijártó László atya fogadta őket, aki a család és a gyermekek fontosságáról beszélt. Itt fogyasztották el a magukkal vitt ebédet. Elinduláskor sokan csatlakoztak hozzájuk. A következő állomás Kéttornyúlak temploma volt, ahol szintén szóltak a harangok a megérkezésükkor. A templomban elmondott imák után indultak Pápára, a még rájuk váró négy kilométer megtételére. A csapatuk létszáma ekkor már negyvennégyre emelkedett. Végállomásuk Pápán, a Szent József templom volt, ahol Salgó Ferenc kanonok, plébános várta a zarándokokat. Ő az áldozatvállalás fontosságáról beszélt.

 

Borsosgyőrben

A záró szentmisét Mail József apát plébános mutatta be, a már említett két pápai plébánossal együtt – tájékoztatott az eddig több zarándokutat szervező Áment Márton, aki arra is rámutatott, hogy útjuk alkalmával imádkoztak, énekeltek, de alkalmuk nyílt a csendes elmélyülésre is. A kötetlen beszélgetések során egymással is megismerkedtek.

Salgó Ferenc atya várta a zarándokokat Pápán

A tizenöt kilométeres táv megtétele próbára tette a csoportot, ugyanis 30 fok feletti hőmérsékletben és tűző napon gyalogoltak országúton, valamint mezei úton egyaránt. A pihenő helyeiken és a végállomáson is friss vízzel vártak őket, ami bizony nagyon jól esett a rendkívüli időjárásban. Viszont a nehézségeket bőven kárpótolta a lelki feltöltődés, amit az útjukon és a záró szentmisében kaptak, valamint az a tudat, hogy részesei voltak egy nemes célért, a gyermeket várókért zarándoklók és imádkozók nagy csapatának.

                                                                                                                                                                                Cs.B.É.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás