Nemzetközi bíróságra viszi az ajkai önkormányzat a kormot

A Fidesz a környezetszennyezők mellé állt – hangsúlyozták az MSZP frakció tagjai a legutóbbi rendkívüli testületi ülésen, amit augusztus 28-án tartottak a Városháza hatodik emeletén. A közgyűlést pályázat benyújtási határidő miatt hívták össze, ám szinte végig a légszennyezés és a korom volt a téma.

Első és fő napirendi pontként a településrendezési terv ipari építési övezetre vonatkozó szabályozásának felülvizsgálata került terítékre a testület előtt, amelynek kapcsán Schwartz Béla polgármester kifejtette, hogy a téma megtárgyalását a kialakult helyzet indokolja, ami egyre tarthatatlanabb Ajkán.

– Jól elhatárolható kettősség figyelhető meg. Míg az állami és a környezetvédelemmel kapcsolatban megbízott szervek igyekeznek a problémát a szőnyeg alá söpörni és arról tájékoztatnak bennünket, hogy itt nincs semmiféle gond, addig a város vezetői és maga a lakosság az elégedetlenségének ad hangot a korom miatt. Ezt nem tűrhetjük így tovább. Felháborító, hogy Rig Lajos országgyűlési képviselő beadványára az illetékes miniszter olyan választ küld, amiből az látszik, hogy fogalma sincs, mi van Ajkán. Lényegében egy semmitmondó problémává minősíti a környezetszennyezés kérdését és olyan hangulatot kelt, mintha minden rendben lenne, de nem jobb a helyzet a Járási és a Kormányhivatal részéről sem, hasonló állásponton vannak, a szennyezőről, a Bakonyi Erőműről nem is beszélve, ami szerint a város vezetői, azaz mi csak keltjük a pánikot, mert nincs itt semmi szennyezés. Felháborító amit az országos szervek és egyes emberek is megengednek maguknak – vezette fel a témát a polgármester, amit Pákai Péter, MSZP-s képviselő is megerősített.

Pákai véleménye szerint a környezetszennyezés megkeseríti az ajkaiak életét, ami már egy olyan harc, ahol csak a testület egy részére, a baloldalra számíthatnak a helyiek, mivel a hatóságok és a testület fideszes képviselői nem segítik a mielőbbi problémamegoldást.

– Keményen harcoltunk, hogy valahogy véget vessünk ennek a környezetszennyezésnek. Lehet itt értékekről, határértékekről és mindenről beszélni, attól még a mai napig rendszeresen minden ember ennek látja a kárát Ajkán. Ez tényleg tűrhetetlen állapot, hogy nem tudjuk megoldani és nem tudunk ellene egységesen fellépni. Tisztelt képviselő társaim jó lenne, ha az előterjesztés megszavazását nem gátolnák, vagy nem passzívan néznék, hanem egyértelműen mellénk és a lakosság mellé állnának – fogalmazott Pákai.

Szinte minden szocialista képviselő hozzászólt a környezetszennyezés kérdéséhez

Pad Ferenc szocialista képviselő a témához kapcsolódva elmondta, hogy az önkormányzat célja az, hogy Ajka város lakossága jól érezze magát a településen, hiszen élénk és színvonalas kulturális tevékenységek, jó óvodai, bölcsődei ellátás van, illetve épülő és szépülő városkép, ám az eredmények mit sem érnek, ha folyamatosan szembesülnie kell az ajkaiaknak a pernyével és a porral, azaz a környezetszennyezéssel.

–  A képviselő testületnek ez a fele [a szocialista frakcióra utalva] rengeteget tesz a környezetszennyezés megszüntetése érdekében, a másik oldalon időnként cinkosságot, bocsánat ez erős szó, inkább hallgatólagos nem együttműködést, vagy belenyugvó magatartást vélek időnként felfedezni, de ennél egy kicsit tovább megyek. Ez a kormány szétzilálta a környezetvédelmi szervezeteket. Azon túl, hogy egyetértek képviselő társammal, miszerint a másik oldal nem igazán segít ebben, felvettem azt a kérdést is, hogy van-e egyáltalán érdekérvényesítő képessége a másik oldalon ülőknek. Szerintem a port, a kormot és az ezzel járó negatív hatásokat minden egyes ajkai állampolgár egyaránt észleli, elviselni és ezért ez egy abszolút olyan kérdés lehetne, ahol tökéletes együttműködést kellene a másik oldalon ülőkkel képviselni. Azt biztosan mondhatom, hogy a szennyezés nagyon visszaveti Ajka vonzerejét, mivel egyre több embernek fontos az egészsége és az a környezet, ahol él. Iparban dolgozó szakemberként, azt tapasztalom a cégeknél, hogy bizonyos esetekben amikor valamilyen mértékben környezetszennyezést tapasztal a hatóság, hihetetlen keményen jár el. Azonnal befejezteti vagy felfüggeszteti a tevékenységet és sok milliós bírságot ró ki. Nem értem, hogy ebben a kérdésben miért nem lehetséges ez?  Az, hogy országos szinten is összefonódás van, az csak kérdésként hangzik a részemről, mert a választ valószínűleg mindenki tudja – hangsúlyozta a képviselő, akitől Johanidesz Sándor, a Környezetvédelmi Bizottság MSZP-s elnöke vette át a szót.

– Mondjuk ki nyíltan, hogy az Erőmű olyan korom és porterhelést hoz a városra, hogy most már lassan élhetetlenné válik Ajka. Több lakó és az önkormányzat is mindent megtett annak érdekében, hogy ez megszűnjön, de a hivatalok mindig olyan válaszokat adtak, amelyik nem a lakosságot támogatta. Ki kell, hogy mondjam, azaz érzésünk, hogy a Fidesz teljes mértékben környezetszennyező cégek mellé állt – fogalmazta meg az ülés később még sokszor visszaköszönő „mottóját” Johanidesz, ami a polgármesternek nem tetszett, de nagyon találónak érezte, mondván, hogy a lényeget teljesen kifejezi.

Dr. Pataricza György jobbikos képviselő is maximálisan támogatta a környezetszennyezés elleni fellépést, aki szerint a határozati javaslat már hadüzenetet jelent a város és az erőmű között. Rákérdezett, hogy az önkormányzat részére álló szabályozási lehetőségek lehetővé teszik-e egy már működő ipari létesítmény esetében, hogy szigorítsanak az előírásokon, amelyet meg is válaszolt, elmondva, hogy ez nagyvalószínűség szerint megvalósítható.

Gerencsér Hilda szocialista képviselő Johanidesz Sándor gondolatait vitte tovább.

– Ha a Fidesz valóban a levegőszennyezők mellé állt, ami sajnos úgy tűnik hogy tény, akkor nekem az a kérdésem lenne, hogy kire és mire esküdtek fel 2014-ben, mert én úgy gondolom, hogy az érdekeink védelmére is. A koromról két dolgot kell tudni, ami eddig nem nagyon hangzott el. Az egyik az, hogy nagyon alattomos. Nem holnap, vagy holnapután fogja kifejteni a negatív hatását, hanem valószínűleg évek múlva, akkor már sokkal nagyobb lesz a kár az állampolgárok szervezetében, mint amit most még enyhíteni lehet. A másik fontos jellemzője a koromnak, hogy párt semleges! Teljesen mindegy, hogy milyen pozícióban dolgozik valaki, vagy milyen pártszimpatizáns, a korom mindenkinek a szervezetét egyformán fogja támadni – mondta ki a legnagyobb igazságot az ülés során Gerencsér Hilda.

Táncsics Tamás, a Fidesz-KDNP helyi elnöke ezúttal osztotta a szocialista frakció véleményét, miszerint a környezetszennyezés élhetetlenné teszi a várost, azt viszont kikérte magának, hogy a Fidesz a környezetszennyezők mellé állt volna, mert szerinte képviselőtársaival mindent megtett, amit megtehetett, hogy a probléma megoldódjon (levélváltások, személyes találkozó stb). Hozzászólásában hangsúlyozta, hogy ez a kérdés tényleg mindenkit érint, így bízik benne, hogy rövidesen változás áll be a helyzetben.

Dorner László, a Pénzügyi Bizottság elnöke (MSZP) kicsit távolabbról indította észrevételeit. Hangsúlyozta, hogy a település kitűzte az Ajka megújul jelmondatot, amivel a várost az innováció és a fejlesztések irányába kívánja állítani az önkormányzat. Ennek a folyamatnak már sok érezhető jele és eredménye van, de amíg az oktatásban, az egészségügyben és a környezetszennyezés megállításában nem tud előrébb lépni a testület bizonyos korlátok miatt, addig a városépítés nem lehet teljes, hiszen az itt élők az egészségükkel és a környezetük rövid idő alatti elcsúnyulásával adóznak.

– Abban hogy Ajka megújuljon, nagyon fontos, hogy a Fidesz politikusai mellénk álljanak. Sajnos egyértelmű, hogy az elmúlt időszakban nem a városvezetés és nem a városban lévő háztartások mögé álltak, hanem a kormányhivatalok és a járási hivatalok mögé ahol nem hozták meg azokat a rendeleteket, törvényeket, amivel megszüntethetővé vált volna a probléma. A Fidesz a környezetszennyezők mögé állt, ezáltal nem támogatja azt a munkát, amit mi kifejtünk, hogy egészségesek legyenek az óvodásaink, az iskolásaink, az időseink. Szomorú vagyok, hogy a Fidesz helyi elnöke [Fülöp Zoltán] és a Fidesz helyi frakcióvezetője [Ravasz Tibor] e fontos napirendi pont megvitatásánál nincs jelen, ugyanis itt kaptak volna lehetőséget arra, hogy elmondják: támogatják, vagy hátráltatják Ajka megújulását – fejezte ki véleményét a képviselő.

Rig Lajos országgyűlési képviselő is szót kapott a testületi ülésen

Dr. Horváth József szocialista alpolgármester elmondta, hogy 2015 óta sokféle próbálkozásuk volt, ám máig nem változott semmi, mindez annak tudható be, hogy a Fidesz és a KDNP, valamint a kormány és a megyei többségű közgyűlés a környezetszennyezők mellé állt.

– Miért álltak melléjük? Mert nincsenek ellenük! Nem emelték fel a hangjukat, vagy hallgatólagosan elfogadták, hogy a jelenlegi jogszabályok megengedik a szennyezést, holott ezek a jogszabályok akkor rosszak és változtatni kellene rajtuk – részletezte az alpolgármester, aki egy rövid kitekintő erejéig az ajkai TOP-os pályázatok sikertelenségét is felidézte.

Rig Lajos országgyűlési képviselő is szót kapott a testületi ülésen. Észrevételeit két lakossági panasz bemutatásával kezdte, rámutatva, hogy az ajkaiak nem kérnek a szennyezésből, ami nemcsak bosszúságot okoz, hanem egészségügyi károsodást is az embereknek. Nyomatékosította, hogy ez egy olyan téma, ahol az egész testületnek összhangban kellene lennie, hiszen az erőmű egy joghézagot használ ki, ami ellen csak együttesen lehetne fellépni.

– Az elkövetkezendő évtizedekben a gyermekeink fogják meginni a levét a környezetszennyezésnek, ami nemcsak tüdőkárosító hatással bír, hanem felső légúti megbetegedéseket és krónikus megbetegedéseket is okoz. Lefolyása pont ezért több évtized is lehet. Két év szerintem óriási türelmi idő volt eddig az erőműnél, amit az alábbi egyszerű példa is szemléltet. Ha egy gépjármű nem megy át a környezetvizsgán, nem kap zöldkártyát, akkor műszaki engedélyt sem adnak a hatóságok, pedig csak minimális a környezetszennyező hatása. Ebben az esetben a jogszabályi hézag abból származik, hogy a 10 mikronnál kisebb korom részecskékre van szabályozás, a pernye ennél nagyobb, így jogszerűtlenül működhet tovább a cég. Ausztriában, ha hasonló probléma lenne, azt egy nap alatt megoldanák, vagy hatalmas büntetést szabnának ki, ám itt 150 ezer forintos úgymond jelképes bírsággal elintézik. A jogszabályok kiegészítését kell elérnünk – zárta beszédét az országgyűlési képviselő.

A képen éppen nem füstöl, de egyre ritkább látvány ez az ajkaiaknak..

A napirendi pont taglalását a polgármester zárta. Kifejtette, hogy hiába alakult meg az Elegünk van a koromból csoport, hiába tett lépéseket az önkormányzat (például perek) egyiknek sem volt eredménye, hiszen a Fidesz a környezetszennyezők mellé állt.

– Ez az erőmű egy kóceráj, aminek nem is szabadna működnie, de mivel a Fidesz-KDNP kormány szétverte a környezetvédelem még meglévő egységeit, amik korábban még úgy, ahogy működtek így lehetséges, hogy a járási hivatal környezetvédelmi előadója foglalkozik egy ilyen országos jelentőségű kérdéssel. Hát hogy tudna a szerencsétlen megfelelni ennek a követelménynek, mikor a Közép-Dunántúli Regionális Hivatal sem tud megfelelni, meg a Minisztérium se tudott megfelelni. Sőt rosszabbat mondok, a kormány sem tudott és nem is akart megfelelni, ezért joggal várható el a következő lépés részünkről. Ennyi tehetetlenség láttán nyilván azt várja tőlünk a lakosság, hogy most már valami történjen. Két éve van ez a szennyezés és két éve akarják eladni a Bakonyi Erőművet. Nem nehéz megtalálni a kettő között az összefüggést. Azért folyik itt ez a mérhetetlen nagy termelés, mert meg kellene felelni a 2019-es új környezetvédelmi szabályoknak, amit az Európai Unió írt elő Magyarországnak. Ez az erőmű, ez a kóceráj nem tud ennek megfelelni, ezért el akarják adni. Fokozzák a profitot, hogy megfelelően az utolsó pillanatig ki lehessen venni mindent és úgy lehessen értékesíteni a gazdasági társaságot. Mi magunk többször tárgyaltunk az új befektetővel, a Veolia Zrt. igazgatójával és apparátusával. Október elsejétől veszik át az erőművet, azon fogunk dolgozni közösen, hogy azok a beruházások, amik szükségesek egyrészt a megfeleléshez, másrészt a környezetvédelmi helyzet alapvető megváltozásához, azok minél előbb megvalósuljanak, hogy néhány hónap múlva jelentős változásokról lehessen beszámolni. Erre rendelkezünk már olyan jellegű megértéssel és támogatással, hogy a terveiket ennek megfelelően fogják elkészíteni és így vágnak neki a befektetők az új cég irányításának. De nem mehetünk el az elmúlt két év mellett. Az itt lakó embereket legalább erkölcsileg kártalanítani kell, ezért azt vizsgáljuk a környezetvédelmi szakügyvédünkkel, hogy a magyar állam intézményeit perbe fogjuk. Nem a rendőrség előtt, nem azok előtt a szervek előtt, akik a kormányt védik, hanem azoknál, akik még jogosultak helytállni. A nemzetközi szervezetekre gondolok, hiszen az erkölcsi elégtétel jár valamennyiünknek. Ez a per nyilvánvalóan jelent valamit, de azokat a károkat, amit a város elszenvedett, nem tudja helyreállítani – zárta le a témát Schwartz Béla. Az előterjesztést 12 igen, egy tartózkodás [Puskás Károly] mellett fogadta el a testület.

Másodikként az Ajkai Közszolgálati Szakszervezet részére engedélyezte határozatlan időtartamra az „Ajka” helységnév  használatát a testület egyhangúlag. Következőnek a Helyi Esélyegyenlőségi Program 2017. évi felülvizsgálatát hagyták jóvá, végül döntöttek a TOP-5.3.1-16 azonosítószámú „Ajka térsége közösségi pont” című pályázat benyújtásáról, amelyben a helyi identitás és kohézió erősítését célozzák meg, hogy fejlődjön a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata és megerősödhessen a helyi civil szféra, gyökeret eresszen az önkéntesség és a településrészekhez való kötődés is. Mindez minőségi változást hoz a település és a közösségek életében.

https://www.facebook.com/ajkaiszo/videos/1322531597869275/

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás