Néphagyomány tisztelete és tudományos bemutató – jubiláló fenyőünnep Babucsán

Fotó: Györkös

A keleti városrész lakóit érintő, közérdekű ügyben szerettek volna megoldást találni a környékbeliek, amikor összehívták alakuló közgyűlésüket, hogy megalapítsák a Babucsa-dűlői Baráti Kör Egyesületet. A megbeszélés tárgya egy korábban élelmiszerboltként majd presszóként üzemelő épület, amivel egészen más céljuk volt: jelenleg Civil Házként működik, hogy a térség érdekeit képviselve fellendítsék a közösségi életet.

Rácz Gyula elnök

Megalakulásuk óta Rácz Gyula látja el az elnöki tisztséggel járó feladatokat, aki tájékoztatta lapunkat sokszínű munkájukról. Céljuknak tekintik a kulturális örökség megóvását, a gyermek- és ifjúságvédelmet, illetve szabadidős és kulturált szórakozási igényeket is kielégítenek meghatározott normák mentén. Az általuk folytatott közhasznú tevékenységből, térítésmentes szolgáltatásból az egyesület tagjain kívül más személy is részesülhet, bizonyos feltételek mellett.

A Civil Házban rendszeresen tartanak családi és baráti összejöveteleket. Számos klubfoglalkozásnak – fotó, baba-mama, természettudományi, csillagászati, művészeti -, nyári tábornak is helyet biztosítanak, emellett alkalomszerűen kisebb családi programokat is lebonyolítanak. Egyik kiemelt rendezvényük a Fenyőfa ünnepség.

Öt éve szervezték meg először a programot, amit a szakadó eső miatt – szabadtér helyett – ezúttal az épületben tartottak.

A Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 3. d osztály kisiskolásai Kovács Ágnes tanítónő vezetésével karácsonyi versekkel és furulyaszóval köszöntötték a vendégeket. Őket a 4.b „Lucázása” követte, akiket Szabó Anett és Kocsis Tamásné pedagógusok készítettek fel a műsorra. A gyerekek betekintést nyújtottak a szép néphagyományba, miközben a jelenlévőket is bevonták a babonákba, játékokba, akik így megtudhatták például, hogy a lucaszék kilencféle fából, szög nélkül készült.

A “Lucázás” babonáit a vendégekkel is megosztották

A népszerű Úrkúti Csillagászati Klub tagjai vetítéssel egybekötött, érdekes ismeretterjesztő bemutatója a betlehemi csillag és a három király titkát kutatta: a Biblia, a csillagászat és az asztrológia tudományának segítségével, párhuzamba állításával ismertették a legelfogadottabb elméleteket. Ezután „kézzel fogható” égitestekkel vívták ki a gyerekek érdeklődését. Kisbolygókból származó, erős mágneses tulajdonságokkal rendelkező meteoritokat vizsgálhattak meg, amik többek között a Szaharából származtak. Emellett 3D-s nyomtatással készült nagyobb bolygóink kicsinyített mását is megtekinthették.

Az egyesület a meghívottak vendéglátásáról is gondoskodott. Frissen sült gofrival, házias süteményekkel és forró italokkal kínálták őket az ünnepi programon.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás