A netes zaklatás elleni legjobb védelem az odafigyelő család

Illusztráció

Felső tagozatos kislánytól kért ruha nélküli fotót egy magát álprofillal a közösségi portálon regisztráló személy. Az ajkai kislány azonnal szólt a szüleinek és letiltották a zaklatót. Miután a szülők utánajártak, kiderült, a személy, valószínű férfi, egy cipőreklámból kivett fotót tett fel profilképként. Az arc felismerhetetlen volt.

Mire a kislány rájött, hogy nem egy barátkozni akaró tinisrác az új ismerőse, már több barátnőjével is kapcsolatot kezdeményezett a zaklató. Egyikük már vissza is jelölte ismerősnek. Az eset után azonban ő is letiltotta. A kiszemelt kislányokban egy valami volt közös, mindannyian szép arcú, bájos kistinik. Az oldalukon semmi kihívó pózban készült szelfi, vagy bikinis kép nem látható. Mégis célpontokká váltak.

Hogyan védhetjük meg gyermekeinket? – teszik fel a kérdést egymásnak azóta is az iskolatársak szülei.

A kiszemelt kislány azért nem esett a zaklató áldozatául, mert odafigyelő családban él, jó a kapcsolata a szüleivel, akikkel mindent meg tud beszélni. 

Klausz Melinda közösségi média specialista kérdésünkre megerősítette, hogy az internetes zaklatás ellen a leghatékonyabb védelmet az odafigyelő család nyújtja. Az ismerősnek jelölés elfogadásakor már oda kell figyelni. Eleve gyanús, ha valaki nem tesz fel magáról olyan arcképet, ahol felismerhető, vagy az adatlapján túl kevés információt oszt meg magáról.

Ha első látásra nem tűnik ismerősnek, nem udvariatlanság megkérdezni, honnan ismerjük egymást. Ha valóban találkoztunk már valahol és ismerjük egymást, meg fogja írni, mi volt a közös pont az életünkben. Ha a kérdésre nem érkezik válasz, vagy törli a felkérést, akkor ismeretlenül akart valaki ismerősünk lenni, ki tudja, milyen célból.

Amennyiben valaki már az ismerősünk, de elkezd furcsán viselkedni, bármikor törölhetjük, tilthatjuk vagy jelenthetjük a közösségi portálokon. Ha olyan üzeneteket küld, amelyeket nem szeretnénk kapni, először írásban kell megkérni, hogy hagyja abba. Ha nem teszi, jöhet a többi lépés, esetleg a jogi út.

Klausz Melinda hangsúlyozta, hogy senkinek, a barátoknak se küldjünk olyan képet vagy adatokat, amiket nem szeretnénk, ha nyilvánosságra kerülnének. Sok probléma adódott abból, hogy szakítás után valamelyik fél kitette a nyilvánosságra nem tartozó képeket a közösségi portálra. Sokan osztják meg, hogy milyen könyvet olvasnak, milyen filmet néznek, mit láttak a színházban. Ha egy gyermek teszi ezt és valaki ismeretlenül elkezd arról fecsegni vele a közösségi portálon, lehet, hogy egy rossz szándékú felnőtt, aki így kíván a bizalmába férkőzni. Fenntartásokkal kell kezelni az olyan közeledést is, ha egy táncolni vagy szerepelni szerető gyereknek ismeretlenek fellépési lehetőséget kínálnak, vagy csinos fiatalt fotózásra, modellkedni hívják.

Jó esetben csak pénzt akarnak. Ártatlan érdeklődésnek tűnik az, hogy hova jársz suliba, mikor végzel, mennek-e érted, mi a pontos lakcímed, kikkel élsz együtt, de előre nem látható következményei lehetnek, ha a fiatal ezt mások tudomására hozza. A közvetlen ismerőseink, barátaink úgyis tudják, másnak meg miért fontos mindez? Az internetes zaklatás minden ötödik 14 éven alulit érint, akár úgy, hogy elköveti, akár elszenvedi. Aki áldozattá vált, befelé fordul, nem akar internetezni, ez felhívhatja a környezetében élők figyelmét.

A netes zaklatók befelé forduló, szerény gyerekek is lehetnek, így, hogy nem kell a zaklatott szemébe nézni, ők is felbátorodnak. A megoldás, hogy az iskolában vagy gyermekközösségekben szituációs játékot játszanak, amelyben mindenkiben tudatosodik az, hogy a netes zaklatás mekkora fájdalmat okozhat az elszenvedőjének.

A zaklatásnak és a világhálón elkövetett bűncselekményeknek legnagyobb eséllyel azok a fiatalok vannak kitéve, akik ellenőrzés nélkül bármikor és bármilyen tartalomhoz hozzáférhetnek, családjuk nem figyel rájuk eléggé, vagy sérült a szülő-gyermek kapcsolat. Ma nagyon könnyű a gyermekek bizalmába férkőzni. A gyermekek hisznek a felnőtteknek. Vannak, akik ezt használják ki, szeretetet, érdeklődést színlelve érik el a céljukat. A szülőnek meg kell értetnie a gyerekkel, hogy az internetes kapcsolatainak figyelemmel kísérése nem korlátozás vagy beavatkozás, hanem védelem.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás