Nincsen farsang fánk nélkül

Terítéken a fánk (Fotó: Futó)

Fánkot bármikor készíthetünk, a hagyomány viszont az, hogy a finomság fogyasztása a farsangi időszakhoz kapcsolódik. Többféle fajtáját ismerjük, a leggyakrabban mégis csörögefánk és farsangi fánk kerül az asztalokra.

Somlóvári Kornél, a Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziumának, Szakközépiskolájának és Kollégiumának szakoktatója kérdésünkre elmondta, hogy a fánk elkészítése közepes nehézségi fokú, kezdő háziasszonyok is bátran próbálkozhatnak az elkészítésével. Némi gyakorlás után biztos, hogy sikerülni fog. Itt is fontos, hogy jó minőségű alapanyagot használjunk, csak akkor várható megfelelő végeredmény. Dolgozzunk BL55 finomliszttel és a kisütéshez használjunk napraforgóolajat. Sütéskor figyeljünk az olaj hőfokára, a jó a 160 fok körüli hőmérséklet, ha ennél forróbb, a tészta kívül megég, belül nyers marad. A tésztába érdemes sütőrumot tenni, mert megakadályozza hogy sok olajat szívjon fel a finomság. A kidolgozásnál fontos, hogy a tésztát hólyagos szerkezetűre gyúrjuk, és addig folytassuk, amíg elválik az edény szélétől.

Munka közben.. (Fotó: Futó)

Egy kis fánktörténet: Arab szakácsok a középkorban már sütöttek olajban  élesztős tésztát, amibe cukrot  nem tettek, viszont a  kisütés után sűrű, édes szirupba mártották és úgy fogyasztották. A fánk az 1400-as években érkezett meg Európába és terjedt el Angliában, Németországban, valamint Hollandiában. A fennmaradt receptek szerint a fánk akkor még nem az édes tésztát jelentette,  a nyers fánktésztát ugyanis gombával vagy hússal töltötték és úgy sütötték ki.

Így készül a farsangi fánk és a csörögefánk:

Farsangi fánk (hozzávalók): 1 kg liszt, 10 dkg cukor, 1 dkg só, 8 tojás sárgája, reszelt citromhéj, 20 dkg vaj, 5 dkg élesztő, fél liter tej, 3 dkg vaníliás cukor, fél deciliter rum, 20 dkg baracklekvár.

Elkészítés menete: a lisztet átszitáljuk, élesztő, tej, cukor, liszt összegyúrásával kovászt készítünk, hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a reszelt citromhéjat, a sót, a rumot, majd mindezt összedolgozzuk úgy, hogy a tészta hólyagos állagú legyen. Lisztezett edénybe tesszük, a tetejét is lisztezzük, letakarjuk és állni hagyjuk. Majd 1,5 centiméter vastagságúra nyújtjuk, pogácsaszaggatóval szaggatjuk. A szaggatóból nyomjuk ki a tésztát, ne csavarjuk, mert akkor a szélek lezárnak és nem lesz kisütés után szalagos. A közepét benyomjuk, forró bő zsiradékban úgy sütjük ki, hogy először a “lyukas fele kerüljön az olajba”, fedőt helyezünk rá rövid időre, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább. Végezetül lekvárt töltünk bele.

Csörögefánk: 60 dkg lisztet, 12 dkg margarint, 8 dkg porcukrot, 1,5 dl tejfölt, 9 tojássárgáját, fél deciliter rumot, sót, reszelt citromhéjat, 2 dkg vaníliás cukrot összedolgozzuk, fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük egy órát, majd 1.3 mm vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval rombusz alakot vágunk, a közepét bevágjuk, az egyik végét áthúzzuk, majd bő olajban kisütjük, utána porcukorral hintjük.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás