Ősszel is széppé varázsolják a parkokat

Fotó: Futó

Az Avar Ajka Nonprofit Kft. minden évszakban figyelmet fordít arra, hogy esztétikussá tegye a város arculatát, így a fűnyírás mellett folyamatos ültetnek virágokat és rendezik a környezetet is. Ősszel az árvácskapalánták és virághagymák földbe helyezésén túl további fontos teendőjük is akad, ami nem más, mint a lehullott lomb elszállítása.

A virágosításról, illetve a levelek begyűjtéséről Vági Károlyt, a cég közterület fenntartási üzemvezetőjét kérdeztük.

– Tizenhétezer tő árvácskát ültettünk ki a napokban a város parkjaiba, közterületeire, miután eltávolítottuk az egynyári növényeket az ágyásokból. Most naponta akár többször is locsolják őket a kollégáim, hogy megerősödjenek. A héten ötezer tulipán és kétezer nárcisz hagyma is a földbe kerül, hogy tavasszal ismét színpompás látványt nyújtson az ajkaiaknak a település – fogalmazott Vági Károly, aki azt is kiemelte, hogy a lombgyűjtés szeptembertől, egészen a következő rügyfakadásig, azaz úgy márciusig feladatuk, hiszen a különböző fafajták nem egy időben hullajtják el lombozatukat.

Rámutatott, hogy az avar égetése helyett a családi házakban élőknek inkább a komposztálást lenne fontos előtérbe helyezniük, ugyanis így nem szennyezik a környezetüket és megteremtik a következő évben felhasználható jó minőségű humuszt is, ami megújuló energiaforrás. A saját készítésű komposztáló elkészítéséhez a Facebook oldalukon és cikkben nyújtanak segítséget a lakosságnak honlapjukon. Akinek azonban nincs lehetősége, vagy helye a komposztáló létesítésére, annak barna zsákokat, vagy konténert tudnak biztosítani kedvező áron az ügyfélszolgálaton.

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás