A párkapcsolati válság, mint lehetőség?

Illusztráció

Lila köd. Nagyjából másfél évig lebeg a szemünk előtt, ha megismerünk valakit és beleszeretünk.  Ebben a módosult tudatállapotban felruházzuk csodálatos tulajdonságokkal, ezért akár gyors és meggondolatlan döntéseket is hozhatunk. A terapeuták szerint érdemes kivárni az említett időszakot és utána hozni komolyabb, a sorsunkra kiható kapcsolati döntéseket, amikor már a „földön járunk”.

Február második hetében a házasság intézményére hívjuk fel a figyelmet, ami érzelmi, vagy akár anyagi biztonságot is adhat, sőt mi több megteremti az elköteleződés érzését. Ebből az alkalomból beszélgettünk dr. Jakubovits Edit pszichoterapeutával, aki a Kristály-völgy Egyesület Védőháló a családokért című EFOP projektjében önismereti és konfliktuskezelő tréningeket tart. Praxisából fontos tudnivalókat osztott meg a párkapcsolati konfliktusokról és ezek kezelésének módszereiről.

Hangsúlyozta, hogy az együttélés nem feszültségmentes.  Főleg a nagy szerelmet követően, a lila köd eloszlása után az emberek újra megélik önmagukat különálló lényként és általában akkor jelennek meg a konfliktusok a kapcsolatban. Ezek megoldására már kellenek jó stratégiák.

dr. Jakubovits Edit

A problémákról való beszélgetés a párkapcsolatban, az önismeret, vagy akár a családi rendszerek megismerése családállítással, pszichodrámával egyaránt segíthet az egyensúly helyre billentésében.

Sue Johnson terapeuta az Ölelj át! című könyvében azt fejtegeti, hogy az embereknek szüksége van a biztonságra, a pár ezt akkor tudja megadni, ha a rendelkezésre álló idő harminc százalékában csak a másikra figyel. Ha ezt a figyelmet nem adja meg valaki, akkor feszültséget és kitagadottság érzését kelti a másikban. A kisgyermek jó jelzőrendszer lehet ebben, hiszen ha nem kapja meg a szülőtől ezt a tiszta figyelmet, akkor elkezd zörögni a papírzacskóval,  provokálva követeli a odafordulást. Ha a felnőttre nem figyelnek, ugyanezt a fájdalmat éli meg és gyermeki létbe süllyed.

A házasság által okozott konfliktusok kézzel foghatóvá teszik, hogy min kellene dolgozni, ebben sokat segít, ha mindkét fél megismeri önmagát. Jó, ha együtt érlelődnek, együtt oldják meg a problémákat és akkor sikerülhet akár hosszú távon is együtt maradni. Megfelelő önismerettel akár az is elképzelhető, hogy az utak különválnak, de ezt egy ilyen folyamatban már könnyebben el tudják fogadni, vagy megélni.

A gyerekeknek talán a legnehezebb a helyzete, tudtuk meg a pszichoterapeutától. Ha a szülők miattuk benne maradnak a feszültségekkel, konfliktusokkal terhes kapcsolatban, vagy elválnak, de a megromlott kapcsolatuk miatt az apát vagy az anyát megtagadják a gyermektől, nem engedik szeretni, az a kicsiknek nagy szenvedést okoz. Fontos tudni, hogy a felnövekvő generációknak is joguk van szeretni mindkét szülőt, ha ezt megengedik nekik, akkor kivirulnak. Az önismeret segítségével megoldott helyzetek tehát a gyerekekre is jó hatással vannak.

Az önismeret, legyen az bármilyen technika, sokat segíthet abban, hogy megismerjük magunkat, vagy a saját és a másik szeretetnyelvét, így a jobb megértés kiegyensúlyozottabb közös életet hozhat.

– Az önismeret egy folyamat, energia-befektetés a kapcsolatba. Meg akarom ismerni magamat, azt hogy hogyan vagyok én a világban. És ha én jól vagyok, akkor a környezetemben élőknek is jobb lesz – fogalmazta meg a legfontosabbat dr. Jakubovits Edit.

Ma már a pszichológus, vagy a terapeuta ennek a folyamatnak a segítője, ezért is fordulnak egyre gyakrabban hozzájuk azok, akik tudatos személyiségfejlesztéssel szeretnék az életminőségüket javítani.

A terapeutával készült hosszabb beszélgetést az Ajka TV műsorában láthatják.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás