Pirotechnika – biztonságban az év utolsó napján is

Fireworks

Aki tavaly is betartotta a jogszabályban foglaltakat a pirotechnikai termékek használatával kapcsolatban, annak idén semmit sem kell máshogy csinálnia.

Az Európai Unió területén mindenhol négy pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat. Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek, azokat 16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat.

Jó, ha tudjuk:

soha nem szabad működésbe hozni elnedvesedett, majd kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai termékeket. Igaz ez azokra is, amelyeknél szagképződés, melegedés észlelhető. Ezeket azonnal el kell különíteni a többi pirotechnikai terméktől, többé nem használhatók. Tilos a tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, és átalakítani sem szabad őket. Csak úgy mozgathatóak vagy szállíthatóak, ha a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.

Működtetésnél ezeket a termékeket egymástól olyan távolságra kell elhelyezni, ahogy az a használati utasításban le van írva, így az esetleges hibás működés esetén sem okozhatnak kárt. Ha a működtetés során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani azt, vagy pedig hívni a 112-es segélyhívó telefonszámot.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás