A postás, akire minden körülmények között számítani lehet

Fotó: posta.hu

Amennyi szeretetet kapok a körzetemben, ahhoz fogható nincs. Hálás vagyok az embereknek érte. Hiába fáj a lábam a műszak végére, az a tudat hajt, hogy a következő háznál is várnak, ezért ez nem is munka, hanem hivatás számomra, ami napról napra feltölt – fogalmazta meg Rosta Tamás, az ajkai posta egyesített kézbesítő-értékesítője hitvallását már a beszélgetésünk elején. Az örök-vidám férfi vitathatatlanul az ügyfelek kedvence, ezért szeretné a város apraja-nagyja, hogy ő nyerje el a Postás Példakép címet.

A Magyar Posta Zrt. különleges játékot hirdetett a közelmúltban az interneten, hogy megszavaztassa országosan a legjobb postásokat a lakossággal. Néhány kattintást követően, vagy a hagyományos levelezést választva postai úton bárki írhatott jellemzést az általa legszimpatikusabbnak ítélt postai dolgozóról, aki így elindulhatott a Postás Példakép díjhoz vezető úton. Nem meglepő módon Rosta Tamás számtalan pozitív értékelést kapott, a játékról ő maga nem is tudott, a körzetben tevékenykedett, mikor rátelefonáltak a kollégái, hogy közöljék vele a jelölést a megtisztelő címre.

-Hihetetlen büszkeséget érzek, hiszen a velem kapcsolatban álló családok olyan bizalmat szavaztak meg nekem, amiért hálával tartozom. A versenynek még nincs vége, de úgy érzem, hogy mi, akik bejutottunk a hat legkedveltebb jelölt közé, már mindannyian nyertesek vagyunk, mindegy, mi lesz a szavazás eredménye. Nekem már az is nagy szó volt, hogy jelöltek. Mikor kézhez kaptuk a ránk érkezett jelöléseket, végig sem bírtam olvasni, elsírtam magam közben – mesélte átéléssel és szeretettel a hangjában Tamás, akiből a találkozás alatt is csak az őszinte, szinte gyermeki jóság áradt.

Munka közben (Fotó: Futó)

Szerencsére az izgalmaknak még nincs vége, hiszen szavazni a cég honlapján egészen október 2-án délig lehet a jelöltekre, így Tamásra is, aki tényleg megérdemelné, hogy nyerjen és a cím mellett megkapja a háromszázezer forintos jutalmat is a Postától. Ő az ugyanis, aki valóban mindent belead, ha a munkájáról vagy a körzete lakóiról van szó.

Idén múlt harmincöt éve, hogy Tamás töretlen lelkesedéssel végzi a munkáját első és eddigi egyetlen munkahelyén, a Magyar Posta Zrt.-nél. Arra is emlékszik, hogy első munkanapja, 1983. szeptember 1. egy csütörtöki nap volt. Az pedig, hogy az ég is postásnak teremtette biztos, hiszen ugyan nem kézbesítőnek készült, de azóta sem bánja, hogy így alakult. Abban az évben ugyanis nem volt beiskolázás a pápai Mezőgazdasági Szakközépiskolában, ezért kellett valami mást keresnie. A postán éppen volt felvétel, a többi már csak történelem.

Rosta Tamás kézbesítőként minden nap az utcákat járja, így a lakossággal baráti, sőt inkább már családi a kapcsolata. Körzetében mindenki örömmel fogadja, hiszen nincs olyan gyermek vagy felnőtt, akivel ne találná meg a közös hangot, pont ezért még inkább értékelik munkáját. Bizalommal fordulnak hozzá a lakók, így sokszor a postás tevékenységeken túl közösségi feladatokat is ellát. Munka után kérésre szívesen bevásárol az időseknek, vérnyomást mér, de az sem ritka, hogy levelet ír a gyerekeknek, csakhogy felvidítsa őket.

(Fotó: Futó)

-Harmincegy és fél éve ugyanabban a körzetben töltöm a napjaimat, ismerem a családokat egytől egyig. Sokakat még kisgyerekként ismertem meg, mára pedig az ő gyermekeik rajzolnak nekem. Az összes rajzot elteszem. Úgy érzem, a személyes kapcsolat az alapja mindennek, pont ezért csodálatos ez a hivatás, csak szeretetet kapok mindenkitől – mesélte hatalmas mosollyal az arcán Tamás, akinek jó kedélye, barátságos stílusa ritka figyelmességgel és udvariassággal párosul mindig, az sem szegi kedvét, ha hóban, esőben vagy forróságban kell útnak indulnia.

Postás létére még a kutyákkal is jól kijön, ám ez nem meglepő, hiszen szereti az állatokat. Bakonygyepesen él, tíz tyúkja és egy kutyája van. Kedvenc időtöltése a kertészkedés, de a főztjével is bármikor bárkit levesz a lábáról. A munkán túl a szabadidejében is a közösség érdekeit tartja szem előtt, ugyanis a helyi templomban segédkezik. Ám a legfontosabb talán az, hogy mindent szívvel-lélekkel és mosolyogva csinál.

Így akár elnyeri a Postás Példakép címet, akár nem, ő az ajkaiak szemében a későbbiekben is mindenképpen egy hétköznapi hős marad, akivel jó találkozni, beszélgetni, hiszen lelkesedése és pozitív szemlélete mindenkire hat.

(A Postás Példakép szavazás eredményhirdetését október 5-én tartják Budapesten, amelyről a későbbiekben beszámolunk).

Comments

comments

1 Trackback / Pingback

  1. Rosta Tamás lett a Postás Példakép - Ajkai Szó

Hozzászólás