Pünkösd vasárnapi szentmise és Elsőáldozás Ajkarendeken

Elsőáldozással egybekötött, Pünkösd vasárnapi szentmisét tartott Bakos Frigyes esperes -plébános atya az ajkarendeki Szent Márton püspök templomban. 

 Hosszú készülődés előzte meg a Pünkösd vasárnapi szentmisét Ajkarendeken annak a kilenc diáknak, akik három éven keresztül készültek arra, hogy magukhoz vegyék az Oltáriszentséget. Az elsőáldozás a katolikus egyház egyik jelentős állomása, gyönyörű kezdete egy életre kiható folyamatnak. Ilyenkor  találkoznak ugyanis a gyermekek első alkalommal az Oltáriszentséggel, hitünk szent titkával Jézus Krisztussal, aki a szentostyában rejtőzködve az örök élet kenyereként jön el hozzánk az áldozás boldog pillanatában.

Erre az első találkozásra Nemes Péterné hitoktató készítette fel a gyerekeket. Ajkarendeken már hagyomány, hogy évről évre ezen a napon tartják ezt az ünnepséget. Így a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe, a keresztény egyház születésnapja, sokszorosan is emlék marad a gyermekeknek és szüleiknek.

Ezen a vasárnapon kilenc, a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános iskolában tanuló harmadik osztályos diák (Beszerdik Bence, Ferenczi Donát, Hegyi Dóra, Katona-Berzsenyi Rozina, Stampf Mátyás, Somogyi Bence, Tóth Balázs, Öveges Milán, Öveges Nóra) öltötte magára az ünnepi talárt. A ruha kapcsán Ajkarendek megint bebizonyította, hogy mennyire összetartó kis falu, egy igazi nagy család, hiszen az ünnepi ruhát az előző években áldozóktól kapták kölcsön a fiatalok.

Az előző napi esküvőnek is köszönhetően szépen feldíszített templom várta az áldozó diákokat, akik az atyával és a hitoktatóval léptek a templomba és többször is tevékeny részesei voltak az ünnepi szentmisének. Olyannyira, hogy Ferenczi Donát és Somogyi Bence segédkezett az úrvacsorán is. A szertartás végén a gyermekek az oltár előtt állva megköszönték szüleiknek és hitoktatójuknak, valamint Bakos Frigyesnek a lelki élményt. Az esperes-plébános atya kiemelte, hogy az elsőáldozáshoz kevés, ha valaki megvan keresztelve, fontos az is, hogy az iskolában ne csak az erkölcstant, hanem a hit és erkölcstant válassza és rendszeresen látogassa a szentmiséket is.

 

 

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás