Rajzpályázat Fekete István író tiszteletére

tuskevar rajzpalyazat eredmenyhirdetese

Fekete István író természetszeretete számtalan írásában megnyilvánul. „Tüskevár” című regénye, amelyet egy Kis-Balatonról szóló fényképalbum ihletett, hatvan évvel ezelőtt, 1957-ben jelent meg, . Ebből az alkalomból hirdetett rajzpályázatot általános iskolás tanulóknak a Bogáncs Gyermekkönyvtár.

Tüskevár rajzpályázat eredményhirdetése

Az alkotásokat a Városi Múzeumban állították ki, illetve a verseny értékelését is itt tartották május 26-án. A pályázóknak az volt a feladatuk, hogy készítsenek illusztrációt Fekete István bármelyik írásához, ami lehetett novella vagy vers is. Több mint háromszáz pályamű érkezett, ebből ötvenkettőt díjaztak. Elsősorban alsó tagozatos diákok jelentkeztek munkáikkal, az ajkai iskolák mellett a magyarpolányi, halimbai, nyirádi és úrkúti intézményekből.

Müller Magdolna, a gyermekkönyvtár vezetője köszöntötte a szép számmal összegyűlt vendégeket. A népszerű íróról érdekességként elmondta, hogy 1928-ban került Ajkára. Az itt töltött éveiből merített ihletet a Bogáncs, az Őszi vásár, a Köd, és a Téli berek című regényeihez. Szintén ajkai vonatkozású a Gyeplő nélkül című műve, amely egy nagybirtok széthullásának hiteles történetét mutatja be. A Hú, a Téli berek és a Tüskevár szereplői Veszprém megyei alakok. A program folyatatásaként megtekintettek egy részletet a Tüskevár című filmből, ezzel is tisztelegve az író emléke előtt.

A zsűri tagjai voltak: Bölcskeiné Kocsis Zsuzsanna, a Városi Könyvtár szakmai igazgató-helyettese, Utassy Istvánné, a könyvtár nyugdíjas igazgatója, és K. Takács Magdolna nyugdíjas rajztanár, festőművész, az Ajkai Képzőművészeti Egyesület művészeti vezetője.

Az értékelést K. Takács Magdolna mondta el a zsűri nevében, aki sok szeretettel köszöntötte a kis képzőművészeket. Véleménye szerint fontos, hogy az alkotások esztétikai értéket is képviseljenek. A magyarpolányi művészeti iskola növendékeinek rajzait külön díjazták, mivel ők nagyobb óraszámban tanulnak rajzot, mint a többi iskolából jelentkező tanulók.

Fekete István: Aranymálinkó című verseskötetét a Fekete István Irodalmi Társaság ajánlotta fel az első helyezetteknek.  Oklevelet minden gyermek kapott, emellett rajzmappával, notesszel, zsírkrétával jutalmazták a diákokat. Bölcskeiné Kocsis Zsuzsanna két versenyzőnek különdíjat nyújtott át.

A kiállítás megtekintése után lehetőség volt a múzeumban felállított Matula kunyhó előtt fényképezkedni.

R.É.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás