Részleges holdfogyatkozást vizsgáltak

A megszokottól eltérő időpontban tartotta az Úrkúti Csillagászati Klub (ÚCsK) a havi klubfoglalkozását a Babucsa Civil Házban, ugyanis augusztus 7-én (hétfőn) részleges holdfogyatkozást lehetett megfigyelni, amiről nem akartak lemaradni.

Ivanics Ferenc klubvezetőtől megtudtuk, hogy a Föld árnyéka nagyjából a Nap negyedét takarta el aznap. Ám mielőtt pontosabb információkat osztott volna meg a hallgatósággal az égi jelenséget illetően, előtte még tartott egy előadást általánosságokban a holdfogyatkozásokról, amelyeket „gyakorlatban” Veisz András be is mutatott egy fogyatkozás-szimulátor segítségével.

A jelenlévő gyerekek és felnőttek nagy örömmel szemlélték, illetve próbálták ki az eszközt. Nyolc óra után a klub minden tagja kivonult a civil házból, hogy együtt várják a Hold megjelenését. A jelenséget 20 óra 29 perctől lehetett megfigyelni. A látványosságot öt távcső (két nagy, két kicsi és egy kis binokulár) segítségével vizsgálták a tagok, sőt fényképezőgépekkel is rögzítették.

A ritkának mondható jelenséget nagy érdeklődés övezte, közel ötvenen vettek részt a foglalkozáson, amit a fogyatkozást követően Jupiter-, és Szaturnusz-észleléssel zártak.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás