Rig mindenkiért

Rig Lajos (Archív fotó: Györkös)

Rig Lajos (Jobbik), térségünk országgyűlési képviselője, eredeti elhatározásához híven, nemcsak a parlamenti szócsatákból veszi ki a részét, – számos felszólalásával tört már borsot a kormánypárti parlamenterek orra alá – hanem az országház falain kívül is megteszi, amit lehet. Legutóbb december 1-jén, szűkebb pátriájában, Tapolcán állt ki a nyilvánosság elé, újra élesen felvetve a helyi kórház hiányosságait. Mint júliusban, legelsőként most is a sürgősségi betegellátó helyet hiányolta, ami sok ember életét könnyítené meg, méghozzá a legkiszolgáltatottabbakét, a hirtelen ellátásra szorulókét.

Néhány hónappal ezelőtt Ónodi-Szűcs Zoltánnal, az egészségügyért felelős államtitkárral – aki elszántnak mutatkozott az ügyben – megegyezett arról, hogy szeptemberben elindulhat a sürgősségi fogadóhely a tapolcai kórházban.

– Most december van és nem történt előrelépés az ügyben – állította Rig Lajos országgyűlési képviselő, a Deák Jenő kórháznál tartott sajtótájékoztatóján, amin elrettentő eseteket is citált a közelmúltból. Ezekből kiderült, hogy amíg a mentők ittas személyek szállításával vannak elfoglalva, addig súlyos sérültek és azonnali ellátást igénylők várakoznak a segítségre – sokáig hiába. Ő maga is részt vett egy infarktusos beteg újraélesztésében, akit sajnos elveszítettek. Ebben közrejátszhatott a 112-es operátor tehetetlensége (hét percig tartott, míg kompetens személyt tudott kapcsolni) és az igénybe vehető eszközök (mentőautók) csekély száma, illetve a leküzdendő távolságok is. Ez utóbbiról annyit, hogy az államtitkárnak is átadott statisztikák alapján az Ajkán ellátott betegek 80 százaléka egy nap után hazatérhetett Tapolcára, vagyis az ottani ellátás megkönnyíthette volna életüket.

Rig Lajos szó szerint idézte Ónodi-Szűcs júliusi állásfoglalását az ügyben:

– “Nincs akadálya a sürgősségi fogadóhelynek, látom az általad alátámasztott adatokból, esetekből, hogy valóban szükség van rá. Az a baj igények végtelenek, a pénzek meg végesek, allokálni a legjobb tudásunk szerint kell, ebbe belefér a sürgősségi fogadóhely, ezzel nincsen gond.”

Gond azonban mégiscsak lehet, hiszen a sürgősségi ellátás olyan távoli vízió Tapolcán, mint az a nyár közepén volt. Ugyanígy gondokat jelent a szakemberhiány és bizonyos szervezési lépések megtétele is,  mint például a mentőtiszteket integrálása a kórházi ellátásba, azaz ők szükség esetén másodállásban segíthetnék a kórházi betegellátást.

Nincs már messze 2018 tavasza sem, amikor – ugyancsak az államtitkárral való megállapodás alapján – újra górcső alá vennék a tapolcai aktív ágyak kérdését – emlékeztetett Rig Lajos.

(Ajkai Szó információ)

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás