Selyemvirágokból esküvői csokrot? – Erzsi néni előtt nem volt lehetetlen

Kalász Sándor és édesanyja Erzsébet (Fotó: Györkös)

Becsületesen élni, mindenkiben megbízni, a csalódásokat félretenni, megbocsátani és harmóniában létezni a család szeretetének melegében. Ez a hosszú élet titka – vallja Kalász Sándorné vagy, ahogy az Újélet utca környékén a többség ismeri Erzsi néni, akit kilencvenötödik születésnapja alkalmából rendhagyó módon négyszer köszöntöttek. A családdal karácsony három napján ünnepelt a szépkorú asszony, míg a városvezetés január harmadikán lepte meg.

Az idős hölgytől megtudtuk, hogy mindene a család, amit a szobában sorakozó mosolygós képek és az unokáktól, gyerekektől kapott ajándékok, virágok meg is erősítettek a belépőben.

A néni igazán fitt és fiatalos, sőt mi több kiválóan emlékszik mindenre, így nem meglepő, hogy sokan jóval fiatalabbnak hiszik a koránál, húsz-huszonöt évet letagadhat, bármiféle lelkifurdalás nélkül. A dédunokák rajonganak érte, hiszen máig sem jelent problémát az asszony számára, hogy közösen készítsen például szilvás gombócot a fiatalokkal.

Erzsi nénit tovább fiatalítja, hogy láthatóan ad magára. Ott jártunkkor menye elárulta, hogy esténként a mama csavarókkal alszik, hogy reggelre szép legyen a frizurája. A város vezetőit is csinosan fogadta nappalijában.

Dr. Horváth József alpolgármester a város nevében köszöntötte Erzsi nénit

Dr. Horváth József alpolgármester egy csokor virággal, Péntek Magdolna, az Ajkai Közös Önkormányzati Hivatal Szociális és Igazgatási Irodájának vezetője pedig miniszterelnöki oklevéllel köszöntötte születésnapján a szépkorú asszonyt, fia Sándor és menye Erzsébet jelenlétében.

Az asztalon a néninek készült ünnepi, 95-ös számmal díszített mézeskalácsok kínálgatták magukat hívogatóan, a polcok pedig a felhalmozott könyvektől roskadoztak, miközben az alpolgármester felidézte az idős asszony életének jelentősebb állomásait. Az ünnepelt Kardos Erzsébet néven, 1922. december 26-án, Devecserben látta meg a napvilágot. Édesapja bognár mesterként tevékenykedett, öten voltak testvérek. A településen járt iskolába, hat elemit végzett fiatal lányként. Tanulmányai befejezése után Öcsön és Halimbán dolgozott a testvéreivel egy vegyes kereskedésben öt éven át, ahol sok kedves ismerősre és barátra talált. A háború befejezése után bátyja hazatért, akkor került vissza ő is Devecserbe.

Erzsi néni a férjét, Kalász Sándort szülőhelyén, egy ipartestületi bálon ismerte meg, akinek molnár volt a szakmája. 1947-ben házasodtak össze. Eleinte Devecserben éltek, Sándor onnan járt Ajkára a kohóba dolgozni, 1951-ben költöztek az Újélet utcába. A szépkorú asszony máig ott él. Elmesélése szerint eleinte társbérlőik is voltak, hogy fenn tudják tartani az ingatlant. A házaspárnak két gyermeke született, Sándor és Erzsébet.

Az asszony mindig is nagyon szeretett kézimunkázni, a kézügyessége megvolt hozzá, magától megtanulta a virágkötészetet, így Ajkán először virágkötőként dolgozott. Akkoriban a selyemvirágok voltak divatosak, így azokból készített menyasszonyi csokrokat. Később a férjével szőnyegeket készítettek, majd a Videotonban foglalkoztatták Erzsi nénit, onnan ment nyugdíjba is. A férje fiatalon, 58 éves korában halt meg.

A hétköznapi köszöntésre, csak Erzsi néni menye és fia tudott eljönni, de karácsonykor három napig ünnepelte a negyven tagú család az idős asszonyt

A szépkorú asszony elmondta, hogy mindig aktív életet élt, sokat küzdött, dolgozott, – a Somlón még szőlőt is művelt – de emellett a szórakozás is helyet kapott mindennapjaiban. Szeretett táncolni, még a bálkirálynői címet is elnyerte egyszer.

Olvasni, keresztrejtvényt fejteni a mai napig rendszeresen szokott, ezzel tölti idejét, ha épp nincs nála a család valamelyik tagja, ugyanis van, hogy akár többször is meglátogatják naponta az ajkai rokonok. Szívesen néz sorozatokat a tévében, de a napi séta sem maradhat el, amelyet az Ajkai Család- és Gyermekjóléti Központ gondozónőjével, Varga Anitával közösen tesz meg.

Erzsi néninek négy unokája és öt dédunokája van. Nagyon büszke a családjára, akik sokfelé élnek a világban (egészen Ausztráliáig), mégsem hanyagolják el őt.

A napi séta sem maradhat el Varga Anita gondozónővel

– A legfontosabb az életben a szerető család, egymás tisztelete, megbecsülése és a hála. Soha ne elégedetlenkedjünk, tudjunk küzdeni és ne legyünk bosszúállók, mert ez bennünket mérgez meg, ezért sincs értelme a negatív hozzáállásnak – fogalmazta meg a legfontosabbakat a köszöntés végén az ünnepelt, akinek szavai nemcsak, hogy őszinték és hitelesek voltak, hanem elgondolkodtatóak is, hiszen szeretet, család és pozitív életszemlélet nélkül tényleg hiábavaló minden.

Erzsi néni a mai napig ellátja magát, csak az ebédet hozzák neki a családsegítőből, de elmondása szerint sokat köszönhet háziorvosa, dr. Győri Andrea gondos kezelésének és a családja odafigyelésének is. Különösen megható ez a kölcsönös szeretet, hiszen rokonai szerint a mama olyan, mint egy őrangyal, aki lelki támaszt nyújt és ébren tartja az emlékeket.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás