Sikerélmény nélkül nincs motiváció

Fotó: Györkös

Új év, új remények, na és persze egészséges életmód. Sokan fogadják meg szilveszterkor, hogy a következő esztendőben többet sportolnak, leadnak néhány kilogrammot és jobban odafigyelnek majd az egészségükre. Hogy ne csupán üres ígéret legyen a pezsgős hangulatban még oly jónak gondolt elképzelés, hanem valóban reális célkitűzés, Bognár Adrien mozgásprogram vezetőt kérdeztük, akinek tényleg a mozgás az élete.

– Ha valaki komolyan gondolja a fogadalmát és szeretne sportolni, hogy fogjon hozzá?

– Először azt kell leszögeznie mindenkinek magában, hogy mihez lenne kedve, milyen sportágban lel örömet. Ha ez megvan érdemes végiggondolni azt is, hogy életkorilag, alkatilag és az egészségi állapotot tekintve megfelelő-e a választott mozgásforma, hiszen az egészségmegőrzés és az egyensúly fenntartása a cél, nem pedig az, hogy néhány év múlva további problémák jelentkezzenek.

Bognár Adrien (Fotó: Györkös)

– Mire kell még figyelni?

– Az sem mindegy, hogy szabadtéri, vagy teremben végezhető mozgásformát választunk, illetve hogy egyénileg vagy csoportban sportolnánk szívesebben. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, ám fontos, hogy szakemberrel is konzultáljunk, aki az általános állapotfelmérésen túl javaslatokat is tud adni személyre szabottan a kiválasztott mozgásformát illetően egy hosszabb beszélgetést követően.

– Mik a legjellemzőbb problémák, amelyeket követően valaki változtatni szeretne az életén?

– A magas vérnyomás, a túlsúly, a mozgásszegény életmód, az ízületi vagy keringési problémák egyre több embernél jelen vannak. Sajnos sokan akkor eszmélnek rá, hogy  szükséges lenne mozogni, amikor már a negatív tünetek jelentkeznek, pedig az egészségmegőrzés szempontjából érdemes minél hamarabb elkezdeni a rendszeres mozgást, hogy ne alakuljanak ki a panaszok.

Súlyzó, ugrókötél, gimnasztikai labda, kettlebell (gömbsúlyzó), bordásfal, vagy trx? Megannyi eszköz a millióból..

– Hogyan tovább?

– Az első időszak különösen meghatározó mindenkinél, aki sportolásba fog, ezért a fokozatosság a legfontosabb.  Ha csoportos foglalkozásokról beszélünk, akkor ez az összekovácsolódás periódusa. A lényeg az, hogy a kezdő is jól érezze magát, kellemesen elfáradjon, de lelkileg feltöltődve, jó kedvvel menjen haza. Ha ezt sikerül elérni az már motivációt nyújt a nehezebb időszakokra is, amikor nem lenne kedve sem kibújni a takaró alól.

– Tegyük fel, hogy megtaláltuk az álomsportot, de mi a helyzet az étrenddel, hiszen a cola-chips kombináció bizonyára nem segít elérni a célt…

– Itt is a fokozatosság a lényeg. Mivel egy új fizikai tevékenységbe fogott bele az illető, ezért a testét sokként éri a rendszeres mozgás. Ha kezdi megszokni az új helyzetet a szervezete és már képes pontosan megcsinálni a gyakorlatokat, akkor javul a mozgáskoordinációja, erőnléte, testtudata. Ha ez megvan utána érdemes az étrendet is egészségesebbé alakítani, de ez egy folyamat, amiben fontos a sikerélmény, ezért nem szabad irreális célokat kitűznie senkinek, mert az csak elveszi az önbizalmat és a kedvet.

A légtánc egyik legfőbb kelléke a selyem

– Milyen sportágakat ajánlasz kezdésként?

– Ha valaki egyedül szeretne mozogni, akkor megfelelő lehet a séta, a kocogás, az úszás, vagy a kerékpározás, közösségben pedig az aerobik, a tánc, a jóga, a pilates, vagy más csoportos edzésforma. Véleményem szerint egyedül nehezebb hosszabb távon sikereket elérni, hiszen az ember hajlamos feladni, viszont a közösségnek varázsereje van, az együtt töltött órákon túl barátságok, kapcsolatok is kialakulhatnak. A depresszió és a lehangoltság is könnyebben legyőzhető csoportban, hiszen mindenki együtt lép ki a komfortzónájából. A lényeg, hogy szellemileg és testileg is felfrissüljön a mozgást választó. A paletta színes, így az csak a kifogás, hogy nem találja meg valaki a számára érdekes sportágat.

– Ne felejtkezzünk el a felszerelésekről sem.

– Fontos a megfelelő sportruházat, ami nemcsak kényelmes, de védőfunkciója is van. Erre érdemes áldozni, hiszen például egy rossz „futó” cipő többet árt, mint használ hosszútávon.

– Akkor ez komoly befektetést is jelenthet személyenként…

– A mozgás kifizetődő befektetés, ennyit megér, hogy az ember egészségesebb legyen és minőségibb életet éljen. Az „örök fiatalság titka” ugyanis a sport és a jókedv. Ezt a vendégeim is bizonyítják, akik között a legidősebb nyolcvan éves, a legfiatalabb pedig 4,5.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás