Sokszínű előadás a Zene Világnapja alkalmából

Fotó: Györkös

Ahol a szavak hatalma véget ér, kinyílik egy kapu a zene birodalmába. A zene jelen van a mindennapjainkban, keresztülszövi életünket a bölcsőtől a sírig. A zeneművészet népszerűsítése és a népek közötti barátság céljából ünneplik a világ minden pontján október 1-jén a zene világnapját. Lelki táplálék, ami jelen van mindennapjainkban, legmélyebb érzéseinket juttatja kifejezésre, nem kell hozzá szótár, hogy a különböző ajkú emberek megértsék – ezekkel a gondolatokkal nyitották az ünnepséget a csodálatos „Viva la musica” elcsendesülését követően.

Aranyosi Ervin költő gondolatát követve, miszerint „zene nélkül az élet végtelen hosszú csend”, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ, valamint a műsor szereplői hangversenyre várták a zeneszerető közönséget október 2-án az Ajkai Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegységének aulájába. Az ünnepi műsorban színes, változatos előadásokat hallhatott a nagyérdemű, ahol önálló zongorajáték, női, férfi, gyerek és vegyes kórusok, valamint ifjúsági fúvószenekar is szórakoztatta a vendégeket.

A fellépő kórusok több művet közösen adták elő, így az elmaradhatatlan „Viva la musica”-t, magyar népdalcsokrot és az „Amazin Grace” címet viselő népszerű dalt is. Utóbbinak jelentése „Csodás kegyelem”, ismert keresztény egyházi ének, magyarul „Az Úr irgalma végtelen” címen is szerepel. Az összkart Cserháti Csilla, Hartinger Nándorné és Petheő Balázsné vezényelte.

A rendezvényen számos kórus szerepelt, jellemzően népdalokat adtak elő az énekesek. Női és vegyes karok léptek fel: az Ajkai Pedagógus Női Kar, a Cantabile Vegyeskar, a Forrás Női Kar, a Jubilate Női Kar. Gyerekek is szórakoztatták a vendégeket: a Borsos Miklós Általános Iskola kis- és nagykórusa, a Bródy Imre Gimnázium leánykara és Fekete István-Vörösmarty Mihály Általános Iskola Tündérkelepelők énekkara. A férfiak is képviseltették magukat a Borostyán Férfikórus és a Padragi Bányász Férfikórus személyében. A Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának előadásában egy ismert mese főcímdalát hallhatták a jelenlévők. Chen Yuhan fiatal tehetség zongorajátékával varázsolta el a közönséget.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás