A Somló-hegy minden évszakban csodálatos

Kirándulók a Somlón (Fotó: Györkös)

Hazánk legszebb természeti képződményei között találjuk a különleges formákat öltő tanúhegyeket. Jellemzően a Balaton-felvidéken, de északabbra a kisalföldi síkságból is kiemelkedik néhány, így a Somló-hegy is, amely városunk közelében található és a rendkívüli látvány miatt kirándulások kihagyhatatlan célpontja.

A környéken lakók életükben legalább egyszer ellátogatnak a hegyre, hogy gyönyörködjenek a csodálatos panorámában. A túrázók természetesen évente több alkalommal más és más útvonalat kiválasztva járják körbe a hegy nevezetes helyeit. Mert a csodát, azt többször át kell élni és nem lehet betelni a ritka 360 fokos panorámával.

A megfáradt vándorok kicsit megpihentek a Szent István kilátó tövében

Az Üveggyári Ifi Flotta és a Nagycsaládosok Veszprémi Egyesülete közös szervezésében október 8-án harmincegy túrázó indult útra a hegy tetején lévő Szent István kilátóhoz, a Margit-kápolnát és a frissen felállított kopjafát érintve. Sajnos a reggeli esős idő néhány kirándulót elriasztott. A csúcsra érve viszont kellemes idő és szép kilátás kárpótolta a résztvevőket.

Sikeres volt a tűzgyújtás az otthonról cipelt száraz fával

A szalonnasütést követően Ozorai Sándor, a somlói borok népszerűsítésére feladványokat osztott ki a családok között, amelyekből számos új információval lettek gazdagabbak a megfejtők. Az értékelés után lekaptattak a várhoz, amely mindig nagy élményt nyújt, hiszen a hétszáz éves építménynek különös varázsa van. Néhány fotó elkészítése után a régi pincesort érintve a fennsíkon mezei csiperkét gyűjtöttek. Utoljára még megcsodálták a távoli rokonokat, a Balaton-felvidéki tanúhegyeket, a Bakony hegyvonulatait, az Alpok nyúlványait, majd elindultak a Taposó-kúthoz. A Magyarországon egyedülálló építményt műemlékként tartják számon, amelynek sajnos már nincsen vízhozama.

A kihagyhatatlan szalonnasütésnek mindig nagy sikere van

A hegy lábához érve szemerkélő esőben fejeződött be a tartalmas kirándulás. A flotta legközelebbi gyalogos nyílt túrája október 22-én lesz, amikor Essegvár romjait, a Majer Antal kilátót és a Szentgáli Tiszafás Természetvédelmi Területet fogják megtekinteni.

                                                                                                                                                                         Cs.B.É.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás