SPORTÖSSZEFOGLALÓ Irány az EB!

Fotó: Boxer SE

Márton Eszter, a Boxer SE sportolója kijutott a bulgáriai Európa-bajnokságra. Vajon ki véd a Kristályban a hétvégén?

Labdarúgás: A tavasszal minden mérkőzésén diadalmaskodó FC Ajka a kiesés elől menekülő, de szintén jó formának örvendő Veszprém otthonában vendégeskedett az NB III. legutóbbi játéknapján. Az első félidő ajkai fölényben telt, ennek ellenére a hazaiak szereztek vezetést egy tetszetős akciót követően. A szünet előtt sikerült még egyenlíteni, egy hosszú oldalra ívelt szabadrúgást Pákai fejelt Graszl elé, aki közelről a hálóba lőtt. Mégis hátránnyal vonulhattak a vendégek a pihenőre, mert a játékrész utolsó pillanataiban egy egyéni alakítás végén a hazaiak támadója 17 méterről újra vezetéshez juttatta a hazaiakat. A második félidő is ajkai fölényt hozott, a veszprémiek elvétve próbálkoztak kontratámadással. Az egyenlítésre egészen a hajráig kellett várni, ekkor Illés az alapvonal közeléből beadott labdára érkezett jó ütemben és közelről a hálóba bombázott.  A vendégek nem elégedtek meg az egy ponttal és a nyomás újabb gólt eredményezett, Major harcolt ki büntetőt a rendes játékidő utolsó előtti percében. Horváth tizenegyesébe a hazai kapus csak beleütni tudott, így az ajkaiak a lehető legjobbkor jutottak először vezetéshez a mérkőzésen, hiszen ezzel meg is nyerték a találkozót. Kis Károly a veszprémiek szervezettsége mellett saját csapatát is dicsérte, mint mondta legalább egy góllal jobb volt a vendég alakulat ezen a napon.

A megyei bajnokságban a dobogó alsó fokán álló Tihany csak döntetlent ért el, így a negyedik helyen tanyázó Kristály előtt lehetőség nyílt a közelebb zárkózásra. A feladat nem tűnt megoldhatatlannak, hiszen Sipos Tamás csapata a kiesés elől menekülő Pétfürdő otthonába látogatott. A hazaiak a tavasszal azonban rákapcsoltak, és már most kétszer annyi pontot gyűjtöttek, mint egész ősszel.  Az ajkaiak hamar megtapasztalták, hogy az ellenfél már nem az, akit legutóbb könnyedén győztek le 3-1-re, hiszen negyedóra elteltével már kétgólos péti előnyt mutatott az eredményjelző. Percekkel később tovább nőtt a baj, Szalai megsérült, helyére egy mezőnyjátékos, Móger állt a kapuba. A vendégek ennek ellenére folyamatosan nyomtak, és még az első félidőben sikerült szépíteniük, amikor Szabó Z. 18 méterről kapásból tekert a hosszú sarokba Szarka passzát követően.  A második játékrészben is a vendégek domináltak, de az egyenlítésre egészen a 85. percig kellett várni. Szabó B. felívelését Szarka tette mellel maga elé, majd hét méterről lőtt a hálóba. A Kristály nem elégedett meg a döntetlennel, tovább rohamozott, ám a próbálkozás visszafelé sült el, az időközben emberhátrányba került hazaiak egy kontrából megszerezték a győztes gólt a hosszabbításban. A támadásban és védekezésben elkövetett figyelmetlenségek miatt az ajkaiak pont nélkül távoztak a bajnoki mérkőzésről. Sipos Tamás elmondta, az első negyedórát ajándékba adták a Pétnek és ez megpecsételte a sorsukat. Az edző hozzátette, ezúttal nem a vereség miatt fáj a legjobban a feje, hanem a hálóőr kiesése miatt, akit néhány hétig biztosan nélkülöznie kell a csapatnak.

Kézilabda: A Le Bélier Veszprémbe látogatott az NB I/B-s bajnokságban. A megyei rangadót jól kezdtek a házigazdák, és remek védekezésének köszönhetően 7-0-ra megléptek. A 8. percben időt kért Poór Tamás, ám a 11. percig kellett várni az első ajkai gólra, akkor Vadkerti törte meg a kínosan hosszú „csendet”. A félidő derekához érve Zeitler V. talált be (7-2). Nagy és Blázsovics is több bravúrt bemutatott a kapukban, és mindkét csapat játékába sok hiba csúszott. A hazai gárda is láthatóan megakadt, a négyperces gólcsendnek Borzas vetett véget. Ez a találat sokat jelentett a házigazdáknak, a következő pillanatokban 11-3-ra alakult az állás. A hét-nyolcgólos különbség állandósult a félidő hajrájában, s aztán 16-9-cel vonultak pihenőre a csapatok. A szünet után egy 4-2-es szériával közelebb kerültek a vendégek, de így is biztosan vezettek a hazaiak (18-13). Állandósult a négy-ötgólos veszprémi vezetés, ám a hajrá egy újabb 4-0-ás ajkai rohammal indult (53. perc: 22-20). Bonyhádi kapott kiállítást, Molnár biztos kézzel értékesítette a megítélt hétméterest.(24-21). Bajnóczi hetesével újra szoros lett az állás (57. perc: 25-22), de Süle bombájával érezhetővé vált, hogy nem lesz ajkai áttörés. A lelkesen küzdő vendégek mindent megpróbáltak a hajrában, de a veszprémi fiatalok nem engedték ki kezükből a két pontot. A hazaiak kiváló kezdésének köszönhetően tetemes előnyhöz jutottak, amit a vendégek a második félidőben kis híján ledolgoztak, de az utolsó perceket a veszprémiek jobban bírtak, így ők örülhettek a megyei rangadó végén.

Asztalitenisz: Nagyszerűen szerepeltek pingpongosaink a városunkban rendezett Közép-dunántúli Régió Ranglista Versenyen. U 11-es korosztályban Pad Ágoston első, Kiss Csenge második lett. Az U13-asok mezőnyében Pad Lina arany-, Kiss Csenge és Pad Ágoston pedig bronzérmet szerzett.

Teke: A Szuperliga legutóbbi fordulójában a Kaposvár fogadta az Ajka Kristályt. Tóth Martin 625 fás kiváló eredményével adta meg a találkozó alaphangját, ugyanis az utolsó 15 teli és 15 tarolás dobásából elképesztő 200 fás eredményt ért el, ilyet még nem látott a kaposvári közönség ezen a pályán. A soron következő ajkaiak is nagyszerűen gurítottak és végig vezetve magabiztos győzelmet arattak a rivális felett.

Sakk: Gaál Zsóka az ifjúsági válogatott tagjaként vett részt a Mátraházán rendezett Magyarország-Lengyelország mérkőzésen. Az ajkai tehetség nagyszerűen szerepelt a hatodik táblán, és mindkét partiját megnyerte kiváló ellenfelével szemben. A nyolc asztalon zajló mérkőzés ennek ellenére a lengyel csapat győzelmével zárult.

Ökölvívás: Tatán rendezték az országos Diákolimpia döntőjét, ahol két versenyző képviselte városunkat. Povázson Tamás a 37 kilogrammosok között első, Márton Eszter a 48 kilogrammos kategóriában második helyezést ért el. Tamás egy héttel később az Id. Süllős Gyula Emlékversenyen szerepelt. A válogató tornán edzője, Horváth Tibor tanácsára ez korosztállyal feljebb szerepelt. Az ajkai tehetség mindhárom mérkőzését egyhangú pontozással nyerte, így bekerült a válogatottba. Eszter szintén végrehajtotta ezt a bravúrt, miután az Egerben rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén a magyar, cseh és szlovák ellenfelek között egészen a döntőig menetelt, ahol megosztott pontozással maradt alul. Az ezüstéremnek köszönhetően Eszter májusban Bulgáriában, az Európa-bajnokságon képviselheti hazánkat.

Karate: Kitűnően szerepeltek a Sun-Dome SE versenyzői a Lengyelországban rendezett Európa-bajnokságon. Tróbert Flóra, Somogyi Bence és Kálmán László az első helyen végzett küzdelemben. Fáskerti Bálint a kumite csapat tagjaként állhatott a dobogó második fokára.  Erdélyi Virág küzdelemben, Kiss Maja és Ráday Kornél formagyakorlatban szerzett bronzérmet.

Kiváló karatékák

Futás: Az ajkai Jankó Ilona második helyen végzett az Országos Szenior Mezei Bajnokságban.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás