Sváb hagyományok jegyében telt a hétvége

Német Nemzetiségi Napot már huszonnégy éve tartanak Ajkarendeken. Ezen belül a három napos Német Nemzetiségi Hétvégét június 30. és július 2. között immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a település. A programsorozatot  Ajka Város Német Nemzetiségi Önkormányzata, az Ajkarendekért Egyesület, az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör, és Pék Attila önkormányzati képviselő támogatta.

Már messziről feltűnést keltett az két népviseletbe öltözött szalmabála pár, akik fogadták a vendégeket Ajkarendek elején. Az Ajkarendekért Egyesület tagjai évről-évre nagy gonddal csinosítgatják a falut a háromnapos rendezvényre.

A programsorozatot pénteken este hat órakor Töltl Zoltán, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke  magyar és német nyelven nyitotta meg a falu művelődési házában. Beszédében kiemelte, hogy ez a három nap a hagyományőrzés, a szórakozás, az ismerkedés, a mulatás, a nevetés és az emlékezés jegyében telik majd. Beszéde után Pákai Péter, az iskola volt nyolcadikos osztályos tanulója előadásában, ajkarendeki nyelvjárásban hallgathatták meg a jelenlevők a  Der tumá Hánzli – Buta Jancsi című történetet.

Pákai Péter és Töltl Zoltán

Majd  dr. Orosz László, a Veritas Történetkutató Intézet tudományos főmunkatársa tartott érdekes előadást a magyarországi németek társadalmi helyzetéről a két világháború között A hazai svábok identitás válsága, 1918-1945 címmel. A prezentáció után Kancler Melinda kezeit dicsérte az  decoupache kiállítás, amit a művelődési ház asztalain csodálhattunk meg. Melinda elmondta lapunknak, hogy négy éve foglalkozik ezzel hobbival. Két kisgyermek mellett főként este és éjszaka jut ideje dolgozni a tárgyakon, amik akár hetekig is készülnek. Díszítésében főként a régi képeslap motívumokat és a virág mintát alkalmazza. A teljesen egyedi stílust önállóan alakította ki, senkit nem utánozott le. Az ide elhozott munkái között láthatóak voltak használati eszközök például teás vagy ékszeres dobozok, könyvborítók, ajtódíszek, ajándékkártyák és ünnepi apróságok.

Az első nap zárásaként minden vendég megkóstolhatta Ajkarendek legnagyobb kemencében sült kalácsát. A finomságot a Dália Nyugdíjas Klub tagjai sütötték délelőtt. Stallmeiszter Ervinné klubvezetőtől megtudtuk, hogy erre az alkalomra csináltattak 110 x 45 cm-es tepsiket, hogy beférjen a kemencébe. A kalács elkészítéséhez hat liter tejet, tíz liter lisztet és negyven tojást használtak fel. A hármas és négyes fonattal készült kétemeletes kalácsból mindenkinek jutott az est folyamán, ami mellé finom házi készítésű lekvárt és borokat is kínáltak a szervezők.

Mindenkinek jutott az óriás kalácsból

Szombaton az iskola udvarán nyolc órától délután egy óráig  az Erdősi Mihály Német Nemzetiségi Futballkupán szurkolhattunk a hat ajkarendeki csapatnak. A kupán a fiatalok idén trónfosztást követtek el, így nem sikerült a kétszeres győztesnek magánál tartania a vándorserleget, amit egy évig innentől Milán és barátai tudhatnak magukénak. Pákai Zoltán szervező szerint megérdemelten nyerték el a serleget a lelkes ifjak.

Három órától az Ajkarendekért Egyesület családi délutánjára várták folyamatos programokkal a kicsiket és a szórakozni vágyókat. A településrész fontosnak tartja a német anyanyelv, a kultúra és a hagyományok ápolását, ezért a nap programjait Töltl Zoltán németül, Rainiss Andrea, az Ajkarendekért Egyesület elnöke magyarul ismertette.

Minden évben nagy népszerűségnek örvend az egyesület családi napja, bizonyítja ezt az is, hogy egyre többen látogatnak ki Ajkarendekre a környékbeli településekről is,  hogy gyermek és felnőtt egyaránt jól érezze magát itt. Míg az iskola előtt régi járművek és motorok sorakoztak a felvonuláshoz, addig az iskola udvarán előkerültek a bográcsok és a csapatok nekiálltak a főzésnek. A legkisebbeket baba-mama kuckó, arcfestés, traktorozás és ugrálóvár várta. Rainiss Andrea kérdésünkre elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ezeknek a családi napoknak közösségfejlesztő hatása is van. Éppen ezért az idén gondoltak egy nagyot és arra vállalkoztak, hogy a következő két éven át a Nemzetiségi Napokon megkötik Ajkarendek leghosszabb sálját. Szeretnék majd három év múlva az elkészült sállal Ajka és Ajkarendek tábláját a bicikliúton összekötni. A feladatra jelentkezők már reggel nyolc órakor türelmetlenül várták, hogy ők is beülhessenek a nagymama fotelba és munkájukkal hozzájáruljanak a feladat sikeréhez. A szorgos asszonyi kezek által, többféle mintával és stílussal kötve egyre csak nőtt és nőtt a színes sál. Az est végére bátran mondhattuk, hogy rendeki asszonyokon nem fog múlni, hogy sikerüljön ez a küldetés.

Készül a sál, háttérben a barátság-fa

A kötögető asszonyok mögött egy barátságfát helyezek el, aminek leveleire mindenki beírhatta a nevét.  Négy órakor játékos erőmérőre gyülekeztek a résztvevők a Lökd meg a kecskét elnevezésű szerkezetnél. A mókás, de ugyanakkor nem kevés erőt igénylő kecske magasba lökését mi is kipróbáltuk és bizony elmondhatjuk, hogy csak látszatra tűnik egyszerűnek a feladat. A megmérettetésben Kovács Martin bizonyult a legerősebbnek, aki büszkén tudhatja magáénak Ajkarendek legerősebb címét innentől és vehette át a megérdemelt jutalmat.

Öt órától a gyerekeket Rudi bohóc szórakoztatta, a focipályán pedig Major Attila és kis segítői adtak egy rövid bemutatót az aikidó  tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészetéből. Időközben elkészültek a bográcsokban a finomságok, amit zsűrizés után mindenki megkóstolhatott.  A részvevő csapatok idén  nagyon változatos menüvel készültek. Többféle  gulyással és ínyencségekkel találkozhattunk a kínálatban. Volt aki az erősre, volt aki a borsosra esküdött, de Stallmeiszter Ervinné szerint az igazi rendeki étel titka, a saját kertben termett hozzávalókban és szívünk-lelkünk hozzáadásában rejlik.

Népszerű volt a tárkonyos gombóc leves, a halászlé és pincepörkölt is. Nem volt könnyű dolga Hegedűs Józsefnének és Futó Dávid Leventének, akik a zsűri tagjaiként pontoztak. Végül minden részvevő díjazásban részesült. Az elkészült gasztronómiai remekművek villámgyorsan elfogytak a bográcsokból. Természetesen nincsen rendeki nap Nándi féle kolbász és a tavaly óta hagyománnyá vált Böhm Laci és csapata által sütött lángos nélkül. Laciék az idén 15 kilogramm lisztből készítették a ropogós, illatos finomságot. Szinte mindig hosszú sorok kígyóztak standjuk előtt várva, hogy megkóstolhassák a tésztát. A csapat hatalmas lelkesedéssel és energiával sütötte a megszámolhatatlan mennyiségű lángost.

A bográcsokban finomságok készültek

Fél nyolckor átvonult a vendégsereg az iskola előtti térre, mert Töltl János művelődési-ház vezető és lelkes gyerekcsapata  közreműködésével Benedek András: Csudakarikás című színielőadása kezdődött. A szombati napot Pék Attila és a felesége zárta, akik élőzenével hajnalig, illetve csak éjjel egyig szórakoztatták a bulizókat, ugyanis a mulatságot akár csak tavaly, idén is elverte az eső.

Vasárnap reggel nyolc órakor az Ajkarendekért Egyesület lelkes kis csapata útnak indult hogy zenével, dobbal, kereplővel felfegyverkezve ébressze a lakosokat. Bizony elég hangosra sikeredett a napkezdés, de  így gondoskodtak legalább arról, hogy mindenki felkeljen és az ünnepi szentmiséről senki ne késsen el. A német nyelvű szentmise  tizenegy órakor kezdődött dr. Csernai Balázs káplán celebrálásával a Szent Márton templomban. Az ünnepi szentmisén a Dalkör is fellépett. Délben koszorúzással és megemlékezéssel folytatódott a program a világháborús emlékműnél a Német Nemzetiségi Dalkör közreműködésével. A koszorúzáson Ajka város nevében Schwartz Béla polgármester és Pék Attila önkormányzati képviselő helyezte el az emlékezés virágát, valamint koszorúzott  a Német Nemzetiség Önkormányzat, az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Dalkör, a Laschober Mária Német Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola, a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Regenbogen Német Nemzetiségi Óvoda és Művelődési Központ, valamint az Ajkarendekért Egyesület is.

A német nemzetiségi kulturális műsor fél ötkor kezdődött. A programot Töltl Zoltán nyitotta meg ünnepi beszédével, amelyben az alábbiakat fogalmazta meg:

-Kedves vendégek, kedves Rendekiek. Ezek a táncok, ezek a dalok, amelyeket nemsokára látnak és hallanak, különlegesek. Nekem elhihetik. Mi lesz nekem különleges? Hamarosan következik egy dal, ami nekem mindig is tetszett, amikor a Takács nagypapám énekelte. Azt mondják mindenkinek kell lennie egy nótájának. Ez az én nótám! Ezt viszem magammal haza. Hogy Önök mit visznek innen magukkal, nem tudom. De remélem, olyan érzéseket, érzelmeket, a dallamokat a fülükben, mint én. És akkor érdemes volt itt lennünk.

Megszámlálhatatlan lángos készült a rendezvényen

A beszédet követően elsőként az ajkarendeki Regenbogen Nemzetiségi Óvoda nagycsoportosai léptek fel, akik már 2002 óta rendszeres szereplői a Nemzetiségi Hétvégének. Az óvoda meggyőződése, hogy a nemzetiségi hagyományápolást már kisgyermekkorban el kell kezdeni. A gyermekek a tanév során ismerkednek meg a német nemzetiségi táncokkal, körjátékokkal, mondókákkal. Most a megszerzett tudásukból adtak egy kis ízelítőt. A csoportot Orbán Lajosné és Vukán Rita tanította be. Őket a jelenleg tizenkét-tagú Kislődi Nemzetiségi Énekkar követte Németh-Nagy Viktória karnagy vezetésével.

Harmadikként az 1982-ben alakult  Magyarpolányi Nemzetiségi Énekkar tagjai léptek színpadra, karnagyuk Grőberné Adorján Renáta vezetésével. Az elmúlt években jó kapcsolatot alakítottak ki a környékbeli énekkarokkal, így rendszeres résztvevői a környező települések rendezvényeinek. Számos különdíjat, ezüst és arany minősítést tudhatnak magukénak, ahogy a Kiváló Együttes elismerés díját is.

Az Ajkarendekért egyesület Tánccsoportja is fellépett, akik szintén aktív résztvevői a falu közösségi és kulturális életének. Rengeteg sváb szokást elevenítenek fel, nevezetes napokhoz fűződő összejöveteleket szerveznek. Így például a disznóvágást, a farsangi mulatságot, a kiszebáb-égetést, a Márton napi libalakomát és lakodalmast. Az egyesületnek köszönhető, hogy Ajkarendek második helyezést ért el a 800 éves Ajka programsorozaton. Tánccsoportjuk kilenc éve működik, különböző stílusú produkciókkal kápráztatják el időről időre a nézőket. Most molnár táncot láthattunk az előadásukban, amit Bognár Jenőné Hajnalka tanított be.

Ünneplőbe öltözött kicsi és nagy

A következő fellépő az Ajkarendeki  Német Nemzetiségi Dalkör volt. A kórus 1995 februárjában alakult. A dalkör a faluban még fellehető dalok összegyűjtését, megőrzését tekinti fő feladatának. Már több mint 170 dal kottáját, szövegét jegyezték le, amit a Rendeker Gesangbuch nevű kiadványukba részben meg is jelentettek. Az évek során számos ezüst és arany minősítést, dicséretes arany, kitüntetéses arany minősítést kaptak. A dalkör vezetője Csáky Istvánné. Harmonikán Csorba Tamás kísérte őket.

A rendezvénysorozat zárásában a Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes lépett színpadra. A táncegyüttes 1964-ben alakult és azóta is a magyarországi német nemzetiségi kultúra ápolásával és elsajátításával foglalkoznak. Repertoárjukban az autentikus német nemzetiségi táncok és egyéb jellegzetes koreográfiák mellett a magyar folklór sokszínű táncai is megtalálhatóak. Az együttes tagjait városlődi fiatalok, tanulók alkotják. Fennállásuk óta több országos díjat, minősítést szereztek. A mostani műsoruk Agárdy Gábor Dél-Magyarországi szvit és Mórágyi táncokból állt. A tánccsoport vezetői Petres Ákos és Petrené Reiter Andrea voltak. A fiatalok táncát hosszú, véget nem érő tapssal jutalmazta a közönség. Sőt még ráadást is követeltek.

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás