Szent Borbála napok Ajkán

Ünnepséget tartottak a belvárosi Borbála szobornál (Fotó: Györkös)

„Ragyogj bányának csillaga / Borbála, rád tekint szemünk / hadd szűnjön már az éjszaka / ne hagyj elvesznünk, járj velünk.” – írja versében Kerekes Károly zirci apát. A bányászok védőszentjére emlékeztek Ajkán a Bányász szakszervezetek, a Bányász Kulturális Egyesület , Ajka, Bódé, Csingervölgy és a Padragi Hagyományőrzők szervezésében.

November 30-án a Padragi Bányász Hagyományőrző Kör rendezvényén emlékeztek a már hagyománnyá vált Borbála napra. Itt tisztelegtek a közeli napokban elhunyt Kerekes Árpád geológus emléke előtt, aki a bánya vezetője volt, s több könyve jelent meg az ajkai bányászat neves személyiségeiről.

December 3-án az Ajkai Művelődési Központ előtti Szent Borbála szobornál kezdődött a városi rendezvény. Győr Sándor, a bányász szakszervezet volt vezetője mondott ünnepi beszédet. „Emlékeztetett arra, hogy lett Borbála a bányászok védőszentje, s a 139 évig működő ajkai bánya dolgozói  a rendszerváltás után, hogyan  tértek vissza a szép  hagyomány ápolásához. A bányászat emelte élhetővé, várossá a települést. A nehéz munka nemcsak dicsőséget hozott, hanem áldozatokat is követelt, 189 bányásztársunkat  vesztettük el. Értük és a még élő bányászokért állítottuk a Borbála-szobrot, hogy senki ne feledje, volt egy szakma, mely Ajkán élt 139 évet. A még élő bányászoknak az a feladata, hogy ne engedjék feledésbe merülni a bányászatot. Őrizzék meg hagyományait és utódaiknak is hagyjanak emléket erről a szép, embert próbáló szakmáról”.

Ezt követően helyezték el a megemlékezés koszorúit, Ajka város vezetői, Bányász- és Nyugdíjas Szakszervezetek és a Hagyományápoló Szervezetek képviselői. A rendezvény után az ajka-csingervölgyi katolikus kápolnájában Bakos Frigyes esperes-plébános celebrált szentmisét a még élő s már meghalt bányászokért.

A kápolna oltárképének egyik fő alakja Szent Borbála, melyet a múlt évben szenteltek fel. A kápolna harangja 1929-ből „az ajkai bánya alkalmazottak szeretet adományából” felirattal. Borbála dombormű fején korona, kezében kehely.” Szent Borbála védőszentünk őrködjél felettünk” felirattal. A kápolna tornyában minden nap 14 órakor a bányászhimnusz harangjátéka csendül fel. A szentmise után a Csingervölgyért Egyesület második alkalommal meghirdetett” Bányászatról gyermek szemmel” című pályázatok díjnyertes alkotásait jutalmazták a rendezők, és bemutatták  kiállítás keretében az alkotásokat. A Borbála napi rendezvény a csingervölgyi Közösségi Házban folytatódott vendéglátással és jó hangulatú beszélgetéssel.

Padragkúton a Civil Fórum Padragkútért Egyesület a Bányász Kegyeleti és Emlékparkban lévő Borbála szobornál tartott megemlékezést és koszorúzást.

Az a megtiszteltetés érte az ajkai bányász társadalmat, hogy az Országos Központi rendezvény keretében a Szent Gellért hegyi Szikla kápolnában, a Padragi Bányász Férfikórusunk szerepelt, Kanyárné Grünvald Petra karnagy vezetésével.

***

Ajkán a Borbála napi megemlékezéseken a bányász múltunk egy patinás részét elevenítjük fel és közvetve egy ősrégi magyar népszokást éltetünk és tartunk életben. A Borbála napi cseresznyefa ága vázába rakva virágot hoz, emlékeztetve bennünket arra, hogy a megkínzott szűz fejére Krisztus a Paradicsom virágaiból font koszorút helyezett, hogy sebei meggyógyuljanak.

Ajka bányásztársadalma gazdag hagyományokkal rendelkezik, Borbálát illetően.

 

Jó szerencsét!

Oravecz Edit, Blaskó Sándor

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás