Szerzetes okostelefonnal, avagy az élet Bhutánban

Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke telt ház előtt beszélt a különleges országról (Fotó: Györkös)

Európai szemmel nézve különleges ország Bhután, vagy ahogy ők nevezik magukat, Drukjul, aminek jelentése Sárkányföld. A fél Magyarországnyi területen fekvő, 750 ezer lakosú országot Valcsicsák Zoltán, a Magyar-Bhutáni Baráti Társaság elnöke mutatta be telt ház előtt február 8-án, a városi múzeumban.

Az Álmomban Bhutánban ébredtem című könyv szerzője, aki már sokszor felkereste a távoli országot, elmondta, hogy egy idős helyi férfi úgy köszöntötte őt, te vagy életem csillaga. Kiderült, hogy ő már ismeri az országunkat, az 1980-as években járt Szarvason, hogy a bhutáni haltenyésztés beindításához tapasztalatot gyűjtsön.

Valcsicsák Zoltán arról is beszámolt közönségének, hogy Bhutánba Nepálból repül át általában, a magasból látja többek között Kancsendzönga hegyeit, ahol két magyar hegymászó is halálát lelte.  Bhután repterei veszélyesek, mert tele van az ország hegyekkel. Nagyon kevés pilóta meri vállalni a leszállást. Az egyik ilyen épp a királyi család tagja. Az ország lakosai húsz különböző nyelven beszélnek, mert a hegyek miatt elszigetelve élnek. A országot több magas hegy szeli át, a legmagasabb 7500 méter.

Bhután soha nem volt gyarmat, a 7. századtól buddhisták lakják, az első szabad parlamenti választást 2008-ban tartották. A vallás és az állam vezetése annyira elkülönül egymástól, hogy a 7000 szerzetesnek választójoga sincs. Régen csaknem minden család adott egy szerzetest, ma a fiatalok a húszas éveikben döntenek arról, hogy vállalják-e azt az életformát. Az egészségügyi ellátásban ingyenesen vehetik igénybe a természetgyógyászatot és a modern orvoslást, mindenki maga dönti el, hogy baj esetén kihez fordul. Az emberek az idősödő családtagot egyre jobban mentesítik a fizikai munka alól, így van ideje átgondolni az életét, felkészülni a halálra. Nekik más a halálhoz való viszonyuk, mint az európaiaknak. Családjuk körében távoznak az élők sorából. A kisebb súlyú elhunyt szeretteiket hátukon felviszik a hegyre, kiteszik és visszaadják a természetnek úgy, hogy megeszik a madarak.

Az internetet 1999-től használják, jelenleg 630 ezer mobiltelefon előfizetést tartanak nyilván. Ugyanúgy okostelefont használnak, ahogy az európaiak. Valcsicsák Zoltán fotózott szerzetest a legmodernebb okoseszközzel a kézben is. A dohányzás, a vadászat, az óriásplakátok kihelyezése és a hegymászás ma is tilos. A hegymászási tilalommal a természetet védik. Bhután területének 70 százaléka erdő, 50 százaléka természetvédelmi terület. Nemzeti ételük a sajt és a paprika. Tervük, hogy 2020-ig megvalósítják a biogazdálkodást.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 

 

Comments

comments

Be the first to comment

Hozzászólás